Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre cloud şi industria serverelor

30 Iulie 2013



Cloud Computing-ul merge într-o direcţie foarte bună în ceea ce înseamnă adopţia, iar mai toate studiile de piaţă arată că, într-un orizont de 10-15 ani, această modalitate de consum a IT-ului se va generaliza. Am văzut recent un raport al Lawrence Berkeley Lab (organizaţie componentă a Ministerului Energiei din Statele Unite ce se ocupă cu analize şi studii de piaţă) care prezenta un scenariu (oarecum fantezist) în care toate aplicaţiile se mută în cloud, adică în centre mari de date. Aceasta ar însemna că toate companiile ar renunţa la infrastructura IT proprie (servere, stocare etc.), demers care ar schimba radical industria de servere. Milioane de servere ar fi disponibilizate, iar reducerile de costuri cu energia, întreţinerea, spaţiul etc. ar fi uriaşe. Evident, centrele mari de date vor avea, în continuare, nevoie de putere de calcul, însă vor fi echipamente ultra-performante, cu un grad ridicat de utilizare (prin virtualizare şi automatizare). Spre exemplu, raportul afirma că mutarea completă a serviciilor de e-mail în cloud ar disponibiliza 98,6% din serverele folosite în prezent, de la 3,5 milioane la 47.700. Diferenţa colosală este dată de faptul că serverele de e-mail sunt subutilizate din greu, unele susţinând 1.000 de utilizatori, altele doar 10-15. La nivelul aplicaţiilor de business, reducerea ar fi de 97%, de la 1.237.000 la doar 32.400.

În consecinţă, această disponibilizare ar duce la economisirea unei cantităţi uriaşe de energie electrică, o reducere de circa 87% ar însemna aproximativ 350 de peta jouli anual, o valoare suficientă pentru alimentarea unui oraş american ca San Francisco pentru 1 an.

Scenariul este evident fantezist, iar mutarea în cloud nu va fi niciodată una generalizată. Companiile mari, instituţiile publice, armata îşi vor păstra propria infrastructură IT, indiferent de costuri sau mai ales de reducerea de costuri adusă de cloud. În prezent, încă mai sunt organizaţii care îşi produc singure energia electrică, deşi aceasta a devenit utilitate publică de ani buni. Totuşi, trendul nu poate fi ignorat.

Care este viitorul industriei de servere în acest context? Piaţa în sine scade, cu 7,7% pe primul trimestru al anului 2013 conform IDC, 5% conform Gartner, în condiţiile în care anul trecut doar trimestrul 4 a înregistrat o oarecare creştere, primele trei fiind pe minus. IBM şi HP rămân principalii jucători şi probabil pe termen lung singurii relevanţi pe această piaţă. Prin urmare, perspectivele nu sunt optimiste. Industria nu va pieri sub evoluţia cloud-ului, dar are nevoie de o transformare consistentă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite