Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Strategiile vendorilor ERP: funcţionalităţi noi vs verticalizare

30 Iulie 2013





Entersoft

„Personalizarea aplicației pe fluxurile de lucru și procesele interne ale clientului rămâne elementul de atracție pentru companiile medii. Totuși, proiectele Entersoft au circa 80% funcţionalități standard, mai ales că soluția Entersoft Business Suite oferă numeroase scenarii predefinite pentru diverse verticale, de la Edituri şi Publicații, până la zona de Retail (rapoarte de management tip Business Inteligence de Modă şi Pantofi, spre exemplu), și doar 20% elemente personalizate la nivel de fluxuri, rapoarte etc., procent care reprezintă modul propriu de lucru al unei companii. Pentru companiile mici, fluxurile standard (fluxuri ready made) contează cel mai mult, pentru că permit ca proiectul să fie implementat cât mai rapid, ceea ce atrage după sine o investiţie redusă din partea companiei.“
Cristi Cozic, Director General Entersoft

Posibile concluzii

După cum se poate vedea, este dificil de făcut o generalizare. Dar ipoteza că gradul redus de penetrare al soluţiilor ERP înseamnă, inerent, şi un număr redus de clienţi pe o anumită industrie este pertinentă. S-ar putea deduce deci că potenţial există, dar apetitul este scăzut. Prin urmare, verticalizarea reprezintă o alegere delicată pentru vendori. În aceste condiţii, subsidiarele jucătorilor internaţionali au, pe de o parte, avantajul credibilităţii, respectiv al garanţiei faptului că eforturile de dezvoltare a aplicaţiei pe o anumită verticală nu vor fi limitate de numărul de clienţi locali existenţi.

Pe de altă parte, nu sunt nici nevoite să facă o investiţie mare în dezvoltarea de funcţionalităţi specifice unei industrii, ci doar în localizarea acestora. Un avantaj pe care unii vendorii autohtoni reuşesc să-l contracareze cu ajutorul expertizei cumulate în implementările locale. În lipsa acesteia, strategia este cea de extindere a ariei de acoperire a sistemului ERP prin creşterea numărului de funcţionalităţi şi module.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite