Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA investeşte în formarea viitoarelor generaţii de oameni de ştiinţă: Primul Centru de Iniţiere în Cercetare pentru elevii de liceu se deschide în toamnă

30 Iulie 2013



În România, după modelul ţărilor dezvoltate, educaţia ştiinţifică va putea începe într-un cadru profesional încă de pe băncile şcolii. Această oportunitate este posibilă datorită iniţiativei Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, care, la începutul viitorului an şcolar, va deschide pentru olimpici şi pentru cei mai buni elevi pasionaţi de ştiinţă, din clasele a-VIII-a şi a XII-a, un Centru experimental de iniţiere în cercetarea ştiinţifică din România. Iniţiativa vine la scurt timp după ce echipa Liceului "Tudor Vianu" a obţinut în Olanda medalia de argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO.

Păianjenul schimbă jocurile în industria adezivilor

Sub această denumire s-a prezentat proiectul de cercetare care a adus medalia de argint autorilor săi, Alexandru Glonțaru şi Ştefan Iov, elevi olimpici de clasa a X-a ai Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu", coordonaţi de dr. ing. Mircea Ignat, şeful Departamentului de Micro şi Nano Electrotehnologii din cadrul ICPE-CA. Liceenii au descoperit că păianjenul obişnuit de grădină produce o substanţă umitoare, care în viitorul apropiat poate reprezenta un revoluţionar biomaterial verde, o alternativă pentru actuala industrie poluantă a adezivilor. Elevii au cercetat timp de un an adezivul conţinut în pânza păianjenilor de grădină, descoperind câteva posibile aplicaţii practice în vederea obţinerii unei soluţii care va conduce la rezolvarea unor probleme serioase de mediu. Prin izolarea adezivului de pânză de păianjen şi determinarea structurii biochimice se vor putea găsi apoi metode de producere la scară industrială folosind ingineria genetică.

ICPE-CA va continua dezvoltarea proiectului cu echipa SPIDER, va participa în 2014 la concursul Intel din SUA şi va încerca să ajungă la realizarea unei tehnologii de obţinere a adezivului. Mai mult, prin înfiinţarea Centrului de iniţiere în cercetare, va oferi şi altor tineri şansa de a-şi împlini chemarea către ştiinţă şi de a-şi pune în practică ideile.



Structura activităţilor

Patru tipuri de activităţi vor fi posible în cadrul Centrului: I. Curs de iniţiere în cercetarea ştiinţifică; II. Ateliere pe temele şi proiectele ştiinţifice cu echipele stabilite; III. Participarea la competiţii şi evenimente ştiinţifice. IV. Întâlniri şi dialoguri.

Centrul Experimental de Iniţiere în Cercetarea ştiinţifică se adresează elevilor de colegiu sau liceu, cu bune performanțe şcolare, care doresc să adauge o pregătire suplimentară pe un domeniu spre care olimpicii se îndreaptă pentru a ajunge în institute sau universităţi de elită din Occident.

„Cursul de iniţiere este comun pentru toţi participanţii, după care vom identifica temele care vor fi lucrate în cadrul atelierelor. Fiecare echipă va avea şi un calendar de participare la competiţii, în speranţa că vom primi sprijin şi din partea Ministerului Educaţiei. Seminariile vor fi oferite gratuit şi se vor realiza săptămânal. Menţionez că nu vom exagera în cadrul acestui Centru cu ideologia şi metodologia cercetării ştiinţifice, ci vom insista pe aplicaţia din cadrul atelierului. În plus, vom iniţia propriile simpozioane ştiinţifice, cum este cel de MEMS (componente microelectromecanice) pentru tineri cercetători, care a ajuns la cea de a III- a ediţie. În ce priveşte întâlnirile şi dialogurile Centrului, pe lângă personalităţi din domeniu vom invita şefi de firme sau industriaşi, în ideea că finalizarea unei cercetări devine o chestiune economică. Este posibil să primim astfel un ajutor deosebit din partea lor”, apreciază dr. ing. Mircea Ignat.

Centrul va fi foarte bine dotat, cu aparatură de microscopie, de analiză de material şi echipamente performante pentru electromecanică. În funcţie de rezultatele pe care le va avea se va dezvolta baza Centrului experimental şi strategia de atragere şi a altor liceeni ce pot avea calităţi de cercetător. Pentru început vor fi selectaţi doar olimpicii din liceele sau colegiile cu rezultate foarte bune.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite