Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum contribuie IT-ul la dezvoltarea resurselor umane

30 Iulie 2013



„Universitățile românești nu sunt racordate la piața muncii.” „Învățământul universitar ar trebui aliniat și mai mult la cerințele pieței muncii.” „Competențele propuse de programele de învățământ universitar și profesional și cele cerute pe piața muncii nu sunt corelate.” Acestei probleme stringente cu care se confruntă de ani buni sistemul de învățământ românesc i s-a găsit în ultimii ani, cu ajutorul fondurilor europene, o soluție de remediere, în care un rol central îi revine de fiecare dată IT-ului.

Banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană țărilor membre pentru dezvoltarea resurselor umane au fost investiți în numeroase programe dedicate în primul rând studenților, pentru a-i ajuta să se adapteze și integreze în piața muncii.

Inițiate în urmă cu trei ani, aceste proiecte încep în acest an să-și arate roadele. Este și cazul proiectului „Centre economice”, implementat de Ministerul Educaţiei Naționale în calitate de beneficiar, împreună cu partenerii săi regionali, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, companiile Novensys Corporation şi Media One.

„Plecând de la identificarea unei nevoi și de la o scurtă frază de statistică ce ne-a atras atenția – «potrivit datelor Eurostat, rata șomajului în rândul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15-24 de ani a urcat până la 19,6%» –, am demarat un proiect prin care să înființăm trei centre economice de studiu aplicat al managementului și marketingului, prin care studenții să dobândească nu atât alte cunoștințe teoretice, care pot fi la fel de bine ignorate la angajare, cât informații «din teren» și cunoștințe practice, care să le ofere un real avantaj competitiv pe piața muncii”, a declarat Ioana Sandu, manager de proiect Ministerul Educației Naționale.

Proiectul „Convergența pregătirii universitare cu viața activă în domeniul economic” sau „Centre economice” s-a derulat pe o perioadă de 30 de luni.

Ce sunt centrele economice?

Centrele economice sunt trei laboratoare pilot, înființate în fiecare din cele trei universități partenere. Prin intermediul lor, studenții în ani terminali de la facultățile de marketing și management au beneficiat de consiliere în carieră și de instruire prin stagii de practică, dar și prin simularea unor procese specifice mediului economic, prin intermediul celor trei aplicații informatice create – o soluție ERP (Enterprise Resource Planning), de simulare a activităților planificate și a resurselor dintr-o companie, o soluție CRM (Customer Relationship Management), de simulare a activităților de gestiune a relațiilor cu clienții dintr-o companie, și un portal pentru facilitarea comunicării între studenții universităților implicate în proiect și angajatori.

În cadrul proiectului s-a pus accentul pe dobândirea de cunoștințe veridice, testate „în teren”, prin simularea unor situații reale cu ajutorul unor instrumente IT specializate (create special pentru acest proiect), oferindu-le studenților avantajul cheie de care au nevoie pe piața muncii după terminarea facultății.

„Proiectul centre economice ajută studenții să se acomodeze cu diverse activități care se regăsesc în întreprinderi și în instituții. Sunt aplicații informatice care sunt utilizate în activitatea de zi cu zi în diverse zone. Nu a fost ușor, suntem mai multe părți implicate în proiect, dar am găsit o cale de comunicare și le mulțumim pentru colaborarea bună pe care am avut-o și sper ca și pe viitor să avem și alte proiecte în comun”, a declarat Cezar Golumbeanu, partener IT proiect, fondator și partener în compania Novensys.

De acest proiect au beneficiat şi universităţile implicate în proiect, care au obţinut experienţe relevante pentru îmbunătăţirea ofertelor educaţionale, au avut acces la un sistem de comunicare eficient cu alte universităţi, cu mediul de afaceri şi cu alte entităţi interesate, extinzându-și baza materială şi putând astfel oferi studenţilor noi oportunităţi de pregătire adaptată în mod efectiv cerinţelor reale ale pieţei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite