Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul bancar din Romania

25 Mai 2004



Conferinta organizata de prestigioasa publicatie The Banker in data de 10 mai a.c. la Palatul Parlamentului a prilejuit o privire de ansamblu asupra prioritatilor pietei bancare din Romania. Va oferim in sinteza cateva informatii din prezentarile ample rostite de doua persoane din conducerea la varf a BCR.


Nicolae Danila–Presedinte Banca Comerciala Romana


Nicolae DanilaIntr-o privire sintetica si statistica asupra complexului financiar – bancar romanesc, se poate aprecia acest sector ca fiind unul stabil, cu o crestere medie constanta de peste 10%, in care activeaza 38 de banci prin intermediul a circa 2760 de sucursale, filiale si agentii. 66% din actiunile bancilor apartin capitalului strain si 50% din totalul activelor bancare se gasesc in 3 mari banci comerciale: BCR, BRD – GSG si Raiffeisen. Din punctul de vedere al penetrarii in teritoriu se poate spune ca orasele mici si comunele sunt usor neglijate. in primele 13 orase importante ale tarii se gasesc locatiile a 42% din totalul unitatilor bancare operative. Din punctul de vedere al creditelor acordate, se inregistreaza procente de 55% pentru credite in valuta si 70% credite si commitments. Bancile au o buna capitalizare, rata de crestere in perioada 2000 – 2003 fiind de 65,5% in termeni reali (shareholders’ equity).
Activitatea de intermediere financiara este modesta, sub nivelul tarilor din regiune si mult sub UE. Acest lucru, impreuna cu faptul ca Romania nu a exportat capital (inca) spre sectorul bancar al UE, pozitioneaza tara noastra ca o tara cu un potential de dezvoltare in comparatie cu competitia din UE, iar BCR, cel mai mare grup financiar din Romania, care detine sucursale in tari europene, poate deveni o puternica banca regionala.
in continuare, domnul presedinte Nicolae Danila s-a referit la sistemele de finantare care pot incuraja dezvoltarea pietei de
capital. Depozitele sunt din ce in ce mai putin un factor de capitalizare pentru banci pentru ca profiturile din economii scad. Printre sursele alternative s-au amintit:

  • emisiunile de obligatiuni de pe piata domestica de capital, cu efecte bune asupra volumelor comerciale, mai atractive ca investitie decat depozitele, constituind pentru banci finantari pe termene mai lungi, dar avand costuri mai mari;
  • finantari straine: imprumuturi sindicalizate, obligatiuni si linii de credit.


    S-a apreciat ca succesul bancilor depinde de modul in care ele vor sti sa intre pe diverse arii de business, precum managementul activelor, asigurarile de viata sau sisteme de pensii.
    Extinderea activitatii pe noi piete reprezinta principala sursa de crestere. Activitatea de retail-banking este in crestere pe o piata monetara sanatoasa. Companiile mari nu mai pot sustine o crestere pentru banci. Finantari municipale si ale proiectelor guvernamentale pentru dezvoltari de infrastructuri, constituie o directie pozitiva in atentia bancilor. O mare provocare este gestionarea fondurilor de la UE.


    Pentru 2004, obiectivul cheie al BCR este de a creste valoarea actionariatului si satisfactia serviciilor oferite clientilor bancii. BCR ramane o oportunitate atractiva de investitie. Are o retea de 291 de unitati operative, o baza de clienti insumand 4,1 pana la 6,8 milioane de conturi administrate, ofera un portofoliu variat de produse si servicii, are o mare capacitate de generare profit si detine o pozitie buna in Top 100 al bancilor din UE.


    Promovarea dezvoltarii IMM in Romania
    Dr. Ilie Mihai–Vicepresedinte BCR


    Ilie MihaiSectorul IMM inseamna 99% din numarul de societati comerciale total si 60% din totalul produsului intern. indeplineste functii multiple in plan
    economic, tehnic si social. IMM este un pilon al oricarei economii de piata. in Romania sunt inregistrate un numar de 412000 de societati din categoria IMM. Numarul este mic (19 fata de 53 la mia de locuitori in UE). Dintre acestia 63% se ocupa de comert, productie 12%, transport 4%, constructii 3%,
    agricultura 2%, hoteluri si restaurante 1%! Printre barierele in dezvoltarea acestui sector au fost citate: sistemele juridic, de reglementari si fiscal, nivelul managerial slab si posibilitatile de finantare scazute.
    Din punctul de vedere al sistemului de creditare a mediului de afaceri al IMM, BCR detine 60% din totalul imprumuturilor acordate acestui sector, cu o crestere de circa 215% in perioada 2001-2004. Distributia creditelor BCR catre sectorul IMM este mult mai echilibrata decat insati structura acesteia, adica 33% comert, 38% productie, 7% imobiliare, 6% agricultura, 4% constructii s.a.m.d. Pentru a detine peste 30% din cota de piata a imprumuturilor din zona IMM, BCR a creat o serie de facilitati, printre care s-au enumerat simplificarea procedurilor de creditare, scheme de finantare flexibile, asocieri interesante ale creditelor cu facilitati de export si, nu in ultimul rand, costuri scazute ale creditelor.
    in ultimii 3 ani creditele pentru dezvoltare derulate de BCR catre sectorul IMM au creat aproape 36000 de noi locuri de munca, prin programele ANOFM, BERD, MARR sau FIDA.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite