Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ArcGIS: O Platformă GIS īntr-o Continuă Evoluţie şi Dezvoltare

12 Septembrie 2013



Anul acesta se împlinesc 20 de ani de reprezentare Esri în România. Ne aflăm într-unul din cele mai importante momente ale profesioniştilor şi utilizatorilor din domeniul GIS. Schimbările majore ce au loc în domeniul tehnologiilor informaţiei şi al comunicaţiilor, cu impact şi asupra domeniului GIS, au impus ca şi dezvoltarea aplicaţiilor software să reflecte aceste modificări, asigurând astfel o nouă evoluţie şi transformare a tehnologiei GIS şi a comunităţii de utilizatori. Esri a depus eforturi semnificative pentru lansarea noii versiunii, ArcGIS 10.2, incluzând şi funcţionalităţi de integrare a datelor în timp real, instrumente de analiză online, capabilităţi de analiză spaţială în cloud, funcţii analitice bazate pe locaţie (BI), şabloane şi aplicaţii noi oferite gratuit utilizatorilor. De asemenea, capabilităţi avansate sunt oferite şi comunităţii dezvoltatorilor de aplicaţii. Aceste avantaje au permis o repoziţionare a tehnologiei GIS, de la un sistem software dedicat să expună informaţia geografică, la o Platformă complexă ce transformă fundamental fluxul şi procesele de business organizaţionale şi implicit lumea înconjuratoare la care ne raportăm astăzi. Elementele esenţiale ale versiunii 10.2 sunt prezentate în cele ce urmează.

Portal pentru ArcGIS

Portalul pentru ArcGIS devine astfel parte integrantă a infrastructurii ArcGIS „on-premises”. Dezvoltările semnificative din ultimii patru ani realizate de Esri au fost cu precădere pentru distribuirea platformei ArcGIS Online în mediul cloud dedicat publicului larg. Odată cu lansarea versiunii 10.2, această tehnologie a fost reproiectată şi dezvoltată ca produs separat, pentru a oferi suport deplin integrării cu infrastructurile IT şi a utilizatorilor cu tehnologiile existente şi proprii Organizaţiei dumneavoastră. Această tehnologie vă oferă astfel funcţionalităţi noi, precum:

• Management de conţinut geospaţial de tip enterprise şi organizaţional
• Cartografiere simplă
• Esri Maps for Office – integrare cu suita Microsoft Office
• Integrare cu mediul de securitate specific organizaţional şi de tip enterprise
• Partajarea de seturi de date geospaţiale, hărţi şi aplicaţii
• Grupuri de utilizatori dedicaţi
• Servicii de mashup şi foarte multe aplicaţii, uşor configurabile de utilizatori
• Integrare cu mediile enterprise, cu Office SharePoint, SAP şi altele.

Sunt oferite astfel posibilităţi de distribuire, integrare şi utilizare atât a informaţiilor create prin fluxurile de lucru geospaţiale, cât şi a spreadsheet-urilor Excel şi a altor baze de date enterprise din cadrul unei Organizaţii. Aplicaţiile existente în Portal includ şabloane uşor de configurat şi de distribuit la nivel organizaţional, departamental sau către public.

Informaţie în timp real

ArcGIS permite acum integrarea datelor în timp real direct în aplicaţiile GIS, permițând astfel utilizatorilor să fie conectați la modificările ce au loc într-o lume care evoluează din ce în ce mai rapid. O serie de tehnologii noi permit culegerea datelor în timp real și diseminarea acestora prin intermediul platformei GIS:

• ArcGIS GeoEvent Processor for Server – este o extensie nouă a produsului ArcGIS for Server și permite utilizatorilor să se conecteze la fluxuri de date în timp real ce provin de la o mare varietate de senzori și permite procesarea continuă și analiza acestor date în vederea transmiterii unor informații cât mai relevante către utilizatorii finali sau către alte sisteme. Capabilitatea de a integra date în timp real transformă aplicațiile GIS în aplicații critice ce vin să sprijine procesul decizional prin suportul pe care acestea îl oferă factorilor de decizie, spre a reacționa cât mai rapid și precis indiferent de momentul sau locul în care se produc modificări ale stării de fapt.

• Operations Dashboard for ArcGIS asigură o vedere comună de ansamblu pentru monitorizarea oricărui tip de eveniment. Operations Dashboard integrează capabilităţile de hartă şi o varietate de surse de date pentru a crea o privire (imagine) operaţională complexă incluzând grafice, liste, indicatori de avertizare şi de monitorizare, informaţii ce sunt actualizate automat, reflectând astfel modificările evenimentelor ce au loc în timp real. Operations Dashboard poate fi utilizat cu GeoEvent Processor pentru a monitoriza evenimentele în timp-real şi a genera dinamic analize spaţiale de tip „geo-fence” utilizând ariile desemnate pe baza unei analize specifice, funcţie de timpul-parcurs sau prin desenarea simplă a unui poligon sau filtrând pe baza unor atribute existente ale obiectelor geospaţiale.

• Collector for ArcGIS este o aplicaţie pentru platformele iOS şi Android, proiectată pentru echipele de lucru şi intervenţii din teren. Este utilizată pentru a culege şi actualiza atât informaţiile spaţiale, cât şi atributele utilizând smartphone-urile şi tabletele cu capabilităţi de poziţionare în teren sau prin simpla indicare a locaţiei pe hartă. Datele culese cu Collector for ArcGIS pot fi afişate în timp real în Operations Dashboard şi în hărţile web de pe ArcGIS Online sau Portal.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite