Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii preferă centrele de date neutre

12 Septembrie 2013



ANCOM a abordat recent, cu o primă cercetare, zona interconectării pe suport IP a reţelelor de comunicaţii electronice din România. Demersul a urmărit identificarea principalelor probleme existente, precum şi oportunitatea implicării autorităţii în soluţionarea acestora şi reglementarea domeniului.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dat publicităţii recent un raport referitor la interconectarea pe suport IP a reţelelor de comunicaţii electronice din România.

Cercetarea, realizată pe un eşantion de 26 de operatori din piaţa locală a comunicaţiilor electronice, a investigat principalele probleme cu care se confruntă furnizorii de servicii de acces internet în încheierea şi implementarea acordurilor de interconectare.

Chestionarul trimis subiecţilor a cuprins 17 întrebări, structurate în patru mari teme: interconectare, peering, tranzit IP; derularea acordurilor de interconectare IP; transportul şi rutarea comunicaţiilor IP; precum şi opinia respondenţilor privind implicarea ANCOM în soluţionarea problemelor aferente interconectării IP.

Majoritatea alege centrul neutru de colocare

Un prim subiect abordat de către ANCOM în cadrul cercetării a fost cel al locaţiilor în care s-a realizat interconectarea dintre reţelele de comunicaţii electronice ale operatorilor care au participat la studiu. Astfel, în ceea ce priveşte locaţia în care s-a realizat interconectarea dintre reţele, în cazul majorităţii operatorilor (65%), interconectarea s-a făcut atât la nivel de reţele interconectate, cât şi într-un centru neutru de colocare.

Acestora li se adaugă un procent de 8% din respondenţi, care a indicat centrul ca unică opţiune, rezultând un total de circa 73% din respondenţi.
(Restul - 27% - au răspuns că interconectarea s-a realizat prin puncte aparţinând uneia dintre reţelele interconectate.)

Conform răspunsurilor primite în cadrul chestionarului, operatorii menţionează un singur centru neutru de colocare – NXDATA – şi trei Internet Exchange-uri: InterLAN, RoNIX, BalcanIX, găzduite şi în centrele de colocare NXDATA-1 şi NXDATA-2.

De altfel, prezenţa operatorilor în inter-exchange-urile naţionale a făcut subiectul unei alte întrebări adresate subiecţilor – 78% din aceştia indicând acest fapt ca pe o necesitate reală.

Costuri rezonabile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite