Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii preferă centrele de date neutre

12 Septembrie 2013




Un alt aspect abordat în cadrul chestionarului ANCOM a fost cel al costurilor realizării interconectării IP în centrele neutre de colocare. La această întrebare, majoritatea operatorilor respondenţi (aproximativ 80%) a fost de părere că acestea sunt rezonabile.

Avantajele interconectăriii IP în centrele neutre de date sunt evidenţiate, indirect, şi de răspunsurile primite la întrebarea prinvind arhitectura de interconectare şi avantajele pe care le oferă conectarea directă.

Astfel, studiul arată că, printre motivele pentru care furnizorii preferă o conectare directă, principalele argumente sunt:
• conexiunea scurtă stabilită între reţele care implică o livrare a datelor mai rapidă;
• costurile mai mici implicate de legăturile scurte, în comparaţie cu cele implicate de distanţe mari;
• probabilitate mai mică de apariţie a congestiilor, datorită numărului mai mic de routere prezente pe acea legătură.

Fără implicare

Dincolo de aspectele menţionate, referitor la cel de-al patrulea punct abordat în chestionar, ANCOM subliniază faptul că „furnizorii nu manifestă deschidere cu privire la implicarea autorităţii în întreprinderea unor acţiuni în vederea remedierii problemelor aferente interconectării IP“ şi că „o eventuală intervenţie ANCOM pe această problematică ar fi sprijinită în măsura în care s-ar limita la prevederi cu caracter orientativ, asumate în mod voluntar de furnizori“.

Cu toate acestea, autoritatea a prezentat în finalul raportului un plan de acţiuni viitoare în vederea creării unei imagini reale a sistemului de interconectare din România.

NXDATA, singurul centru de date nominalizat în raportul ANCOM
„Nominalizarea NXDATA în cadrul raportului ANCOM este un răspuns firesc al pieţei, având în vedere că NXDATA este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de colocare şi centre de date din România şi cel mai important centru de interconectare şi peering din Europa de Sud-Est, cu peste 10 ani de activitate şi mai mult de 110 clienţi la momentul actual. De altfel, circa 75% din operatorii care au participat la cercetarea ANCOM se numără printre clienţii noştri. Acest procent coincide cu cel de 73% din subiecţi care au indicat centrul neutru de colocare ca locaţie pentru interconectare, precum şi cu cel de 78% care au nominalizat prezenţa operatorilor în internet-exchange-uri ca pe o necesitate”, ne-a precizat Sorin Andone, NXDATA.


Hurricane Electric îşi face intrarea în România prin NXDATA
NXDATA, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de colocare şi centre de date din România, a anunţat recent că Hurricane Electric, cel mai mare furnizor de servicii IPv6 la nivel mondial, are începând din luna august a.c. un punct de prezenţă (PoP) în Data Center-ul NXDATA-1. Poziţionat într-unul dintre cele mai importante centre de business din Capitală, NXDATA-1 oferă clienţilor săi acces la reţeaua globală a Hurricane Electric prin serviciile 100BaseT, 1GigE, 10GE şi 100Gbps.



„Alegerea NXDATA-1 ca punct de prezenţă în România reprezintă un anunţ important pentru clienţii noştri, care beneficiază acum de oportunitatea conectării directe cu cel mai mare furnizor de servicii IPv6 la nivel mondial, a cărui reţea este conectată la 60 de Exchange-uri internaţionale importante şi la peste 3.000 de reţele majore la nivel mondial. Pe de altă parte, această alegere reprezintă o confirmare în plus a statutului NXDATA de important centru de interconectare şi peering din Europa de Sud-Est, dar şi a calităţii serviciilor pe care NXDATA le furnizează la nivel naţional, din postura sa de principal centru de date “carrier-neutral” din România“, a declarat Marius Condor, Operations Manager NXDATA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite