Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Laboratorul de Inteligenţă Artificială şi Sisteme Multi-Agent din Facultatea de Automatică şi Calculatoare

12 Septembrie 2013



Laboratorul de Inteligenţă Artificială și Sisteme Multi-Agent (pe scurt AI-MAS, http://aimas.cs.pub.ro/) din Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti a luat fiinţă acum 10 ani şi are ca tematici de cercetare proiectarea agenţilor inteligenţi şi a sistemelor multi-agent şi utilizarea acestora în e-commerce, e-learning, CSCW (Computer Supported Cooperative Work), dar şi în inteligenţă ambientală, învăţare automată, sisteme cu auto-organizare, sisteme de încredere şi reputaţie, servicii “smart” şi calcul omniprezent (traducerea pentru Pervasive Computing). Laboratorul AI-MAS s-a impus rapid în comunitatea cercetătorilor de inteligenţă artificială din ţară şi din sfera europeană, facând parte din Agent Link (the premier EU Co-ordination Action for Agent Based Computing) şi participând la acţiunea europeană COST IC0801 Agreement Technologies – Enabling Social Intelligence, dedicată sistemelor multi-agent.

Membrii laboratorului, atât seniori, cât şi tineri, sunt implicaţi, alături de specialişti din alte universităţi şi din partea Academiei Române, în organizarea programului de masterat în limba engleză Artificial Intelligence (http://aimas.cs.pub.ro/master_ai/).

Aplicații și proiecte fascinante

Programul are o durată de 2 ani şi oferă studenţilor cunoştinţe solide teoretice şi practice în domeniu, cât şi posibilitatea dezvoltării de aplicaţii fascinante bazate pe tehnici de inteligenţă artificială. Programul cuprinde cursuri, cum ar fi: Knowledge Representation and Reasoning, Data Mining, Machine Learning, Multi-Agent Systems, Natural Language Processing, Neural Networks, Self Organizing System, Computer Vision, şi activităţi de cercetare în care studenţii sunt implicaţi în proiecte dezvoltate în parteneriat cu companii high-tech de prestigiu.

Astfel, unul dintre proiectele curente la care lucrează membrii laboratorului alături de studenţi este dezvoltarea unor module de control a grupurilor de drone (UAVs) împreună cu Autonomous Flight Technologies (http://www.aft.ro/) de la compania TeamNet. Tematica este deosebit de provocatoare deoarece implică luarea deciziilor în funcţie de condiţiile de zbor, reacţia la situaţii de avarie, independenţa de staţia de bază şi coordonarea la nivelul grupului de drone, toate în mod autonom, fără control uman.

Un alt proiect curent al laboratorului, în care viitorii studenţi la masteratul Artificial Intelligence vor fi implicaţi, este dezvoltarea de aplicaţii asistive cu ajutorul robotului Nao de la Aldebaran Robotics. Laboratorul AI-MAS a achiziţionat de curând doi roboţi Nao şi a început dezvoltarea unei aplicaţii companion în care robotul Nao poate interacţiona cu copii cu probleme speciale sau cu persoane în vârstă care au nevoie de tratamente speciale, repetate.



Împreună cu compania Aquasoft, membrii laboratorului sunt în curs de a dezvolta o suită de aplicaţii inteligente şi o platformă de distribuţie digitală a acestora, care să faciliteze interacţiunea dintre utilizatorii individuali sau grupurile de utilizatori cu un mediu dinamic îmbogăţit permanent cu conţinut digital. Principala idee a proiectului este aceea de a aduce mediile sociale digitale mai aproape de lumea reală, şi anume de a construi o reţea socială ancorată în ambientul cotidian.



Pe lângă aceste proiecte, există şi alte teme de cercetare care pot fi dezvoltate în cadrul programului de masterat Artificial Intelligence, de exemplu: cum să îţi creezi un asistent personal electronic care să aibă grijă de întâlnirile tale, plata facturilor la timp, relaţii cu prietenii sau clienţii, cum să recunoşti automat cu cine seamănă o persoană din mii sau sute de mii de figuri, cum să extragi ideile şi “trend-ul” unei conversaţii dintr-un forum, chat sau blog, cum să creezi un ambient inteligent care să te recunoască când ajungi acasă şi să aleagă automat programul TV preferat sau potrivit stării tale de spirit, cum să creezi personaje inteligente credibile în jocurile pe calculator sau în jocurile serioase, de instruire şi antrenare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite