Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Mobile >> Stiri si comunicate

Care sunt componentele unei solutii mobile de business?

26 Septembrie 2013



Mobilitatea este una dintre direcțiile principale în care se îndreaptă industria IT, cu precadere prin imprumutarea unor concepte si deprinderi din sectorul consumer. Astfel, prin rafinarea proceselor de business și prin accesul la informație oriunde și oricând, mobilitatea poate livra o creștere importantă de productivitate pentru orice categorie de angajați cu activitate de teren.

Laurentiu Bogdan, Servier PharmaCare sunt însă componentele unui proiect de mobilitate, componente care implementate și exploatate corespunzător duc la optimizarea și automatizarea fluxurilor de lucru și permit lucrătorilor din teren să fie permanent conectați la informațiile, echipa și obiectivele unei organizații? Am analizat, în acest sens, un proiect finalizat recent în cadrul Servier Pharma România prin care cca 250 de reprezentanți medicali și manageri de produs isi desfasoară activitatea exclusiv cu ajutorul tabletelor, folosind aceste dispozitive mobile atât pentru aplicațiile de business (CRM, Document Management, Prezentari) cât și pentru e-mail si aplicații de productivitate Office. Laurențiu Bogdan, IT Manager Servier Pharma, ne-a declarat că „Servier Pharma este o companie modernă care înțelege și apreciază modul în care tehnologia simplifica activitatea, crește gradul de satisfacție a angajaților și contribuie la îmbunătățirea indicatorilor economici. În acest context am derulat recent un proiect de creștere a mobilității echipei de reprezentanți medicali prin dotarea acestora cu tablete HP Elitepad cu Windows 8 și aplicații dezvoltate speciale pentru interfața de tip touch. Complementar, am aplicat conceptul de gamification în utilizarea acestor dispozitive precum și a soluției pentru gestiunea clienților. ” Această declarație ne ajută să identificăm rapid, componentele aminte la începutul articolului: tablete HP Elitepad, noul sistem de operare Window 8, disponibil atât pentru tablete cat si pentru PC-urile tradiționale, aplicații de business cu interfete dedicate pentru ecranele tactile.

Ce avantaje aduc tabletele cu Windows 8?

Din punct de vedere al echipamentelor, avantajul oferit de tableta prin comparație cu un laptop este evident si consta in: greutate sensibil mai mica (HP Elitepad are cca 650 gr, fata de 1,2-1,5 kg cat cântărește in medie un laptop, autonomie mult mai mare (7-8 ore față de 3-4 ore) timp de pornire mai mic și ergonomia interfeței tactile. În mediul enterprise, tabletele însă au dezavantajul lipsei unor instrumente eficiente pentru administrare și control, iar pentru multi IT Manageri, un proiect de mobilitate bazat pe tablete ridica probleme majore la capitolul securitate, control, integrare in domeniu si VPN etc. Apariția pe piață a sistemului de operare Windows 8 ridică insa aceste bariere și aduce tabletele la egalitate cu desktopurile și laptopurile prin perspectiva administrării unificate.Ionut Gaotă, Microsoft RomaniaPrincipalul beneficiu Windows 8 pentru companii este integrarea simpla si rapida in infrastructura Windows deja existenta. Aceeasi interfata si aceleasi aplicatii de business pot rula atat pe tablete Windows 8, cat si pe laptopuri sau desktop-uri, ceea ce ofera angajatilor un mediu uniform de lucru si simplitate in utilizare. In acelasi timp, Windows 8 ofera administratorilor IT usurinta de management a tabletelor si laptopurilor din aceeasi consola, putand usor integra in domeniul companiei inclusiv tabletele, maximizand investitiile realizate deja. In plus, securitatea sporita de care beneficiaza Windows 8 prin TPM, Bitlocker si posibilitatea de sterge datele de la distanta prin Remote Wipe, aduce un plus de siguranta departamentului IT atunci cand mobilizeaza angajatii mobili cu tablete Windows. Iar compatibilitatea Windows 8 cu programe clasice de desktop extinde beneficiile de productivitate ale tabletelor Windows mult deasupra a ceea ce ofera celelalte tablete din piata” afirmă Ionut Gaotă, Windows & Mobile Business Group Lead,Microsoft Romania.

Oferta pieței locale

Pentru mediul de business oferta de tablete cu Windows 8 est foarte bogată pe piata locala. Sunt disponibile este 20 de modele de la multipli furnizori precum Lenovo, HP, Dell, Toshiba, Acer, Asus, Samsung, Fujitsu, Panasonic. Toate sunt dispozitive multivalente, rulând procesoare Intel sau ARM, au design modern, sunt ușoare si subțiri, cu autonomie mare sau chiar cu design industrial, durabile, rezistente la șocuri, pentru medii de lucru intensiv. Specificațiile tehnice ale acestor tablete sunt destul de diversificate: ecrane de 8”-11”, Windows 8 Pro sau Windows 8 Pro, gamă extinsă de procesoare, memorie, stocare, senzori si conectivitate. Posibilitatea de adauga accesorii variate prin USB, WiFi sau Bluetooth transforma orice tableta Windows 8 intr-un instrument puternic de lucru, inlocuind cu success un laptop: mouse, tastatura cu sau fara baterie suplimentara, stylus, docking station cu port de retea, iesiri video, unitati optice, monitor extern etc.

Aplicații de business cu interfață tactilă

Cea de a treia componentă majoră a proiectului de la Servier Pharma o reprezintă aplicațiile de business, dezvoltate sau migrate pe interfața tactilă. Cei 250 angajați ai Servier Pharma au la dispoziție o aplicatie CRM dezvoltată de TotalSoft, o aplicație pentru managementul formularelor, eRequester dezvoltata de Nigabit Software precum și o aplicație profesională pentru susținerea prezentărilor in fata clienților, eVA/Electronic Visual Aid realizata de compania Mobile Kinetics. Mai mult, pentru creșterea satisfactiei in utilizare, Servier Pharma a aplicat conceptul de „gamification” in cadrul CRM-ului, adica utilizarea unor mecanisme si tehnici de tip joc in utilizarea unei soluții de business.

Silviu Cretean, TotalSoftCharisma Mobile Gamification for Sales, soluția pe care TotalSoft a dezvoltat-o pentru Servier Pharma, este un sistem de management al relației cu clienții care îmbină principii native de CRM cu cele specifice jocurilor. Servier Pharma și-a dorit ca sistemul să poată funcționa online și de aceea viteza de lucru cu volume mari de date constituie un indicator cheie pentru performanța solutiei. Acest obiectiv a fost atins datorită dezvoltării sistemului într-o abordare loose-coupled interfaces, folosind din plin ultimele tehnologii disponibile. Charisma Mobile Gamification for Sales este prima aplicatie B2B de acest gen din Europa dezvoltată pentru tablete Windows 8, oferindu-le utilizatorilor o experiență de lucru unică. TotalSoft are ca directie strategică dezvoltarea de soluții B2B pe platforme mobile, având în oferta curentă de produse soluții dezvoltate pe principalele platforme mobile existente în acest moment în lume (iOS, Android și Windows 8)”, ne-a declarat Silviu Crețean, Acollada Software Development Director. (Acollada este brandul sub care functioneaza divizia de dezvoltare de software a TotalSoft)
Fără această componentă, proiectul nu si-ar atinge obiectivele, mai ales că Departamentul IT al Servier a urmarit cu precădere simplificarea utilizării acestor aplicații. Echipa condusa de Laurențiu Bogdan a analizat modul de lucru anterior și a obsercat ca pentru derularea unor sarcini obisnuite, colegii lor aveau nevoie de 10-15 click-uri, ceea ce determina o productivitate si o satisfacție a utilizării relativ scăzute. Prin urmare, creșterea ergonomiei aplicațiilor a fost un obiectiv important. Laurențiu Bogdan consideră ca „o bună parte din succesul proiectului de datorează capacității acestor companii de a adapta și dezvolta aplicațiile noastre de business la interfața tactilă pentru a simplifica profund modul de lucru al echipei mobile a Servier Pharma”.

Tot mai multi dezvoltatori de software locali realizeaza oportunitatea de a-si creste business-ul prin aplicatii Windows 8. „Deja avem cateva sute de aplicatii pentru tablete si smartphone-uri Windows lansate de catre dezvoltatori romani, pe partea de consumer. Iar integratorii de solutii business deja vad valoare in implementarea proiectelor de mobilitate pe tablete Windows 8, impreuna cu aplicatii de business. O parte din aceste aplicatii incep sa fie portate dinspre programe clasice desktop catre mediul touch, altele sunt create de la zero, in functie de cerintele clientilor. Ne bucuram sa avem cateva companii in Romania care au adoptat tablete Windows 8 in mediul de business: fie pentru angajatii mobili care colecteaza date din teren sau agenti de vanzari, fie pentru a inlocui dispozitivele vechi Windows XP, care vor ramane fara suport din Aprilie 2014” mai afirmă Ionut Gaotă, Microsoft Romania.

Percepția clientului



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite