Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud computing, un subiect īncă fierbinte

28 Octombrie 2013



Am moderat panelul de cloud computing la ediţia 2013 a Internet & Mobile World, eveniment la care Market Watch a fost partener media şi unde, conform statisticilor, au fost prezente peste 4.000 de persoane. Dincolo de panel, cloud-ul a ţinut mai toată sesiunea de Business Software, ceea ce arată că interesul pe subiect rămâne în continuare foarte ridicat. I-am avut ca parteneri de discuţie pe Remus Cazacu (BitSoftware), Adrian Popa (Romtelecom), Alex Molodoi (GecadNet) şi Mihai Bondar (Ericsson), adică un format foarte eterogen, dacă avem în vedere atât dimensiunea, cât şi profilul companiilor din care aceştia fac parte. O primă concluzie pe care o putem trage de aici este că, la nivelul anului 2013, cloud computing a devenit un concept care transcende întreg IT-ul şi devine un model de business general, de la operatori de telecomunicaţii şi centre de date, până la dezvoltatori independenţi.

Am încercat să păstrez discuţiile într-o zonă concretă, pentru a da ocazia audienţei să obţină mai multe informaţii despre valoarea adusă prin adoptarea IT-ului ca serviciu pentru trei paliere diferite din cadrul unei companii: business management, financiar, IT. Cloud-ul are livrabile concrete pentru fiecare dintre aceste categorii şi consider că este util să le nuanţăm oarecum separat. Un aspect pe care l-am remarcat atât în cadrul panelului, cât şi al evenimentului în sine este că am depăşit oarecum etapa teoretică şi că discuţiile/prezentările au avut consistenţă la nivel de cifre, referinţe, costuri, abordare concretă, ceea ce era şi cazul pentru o piaţă care are deja 2-3 ani vechime. Este un efort pe care Market Watch îl susţine de tot atâţia ani, atât printr-o rubrică permanentă care diseminează componentele tehnologice ale cloud-ului şi beneficiile economice, cât şi prin suplimente dedicate precum cel realizat cu Microsoft în 2011, prima abordare coerentă a acestei pieţe din media locală de profil IT.

Din discuţiile avute cu paneliştii, dar şi cu audienţa reiese că IT-ul ca serviciu rămâne un subiect fierbinte, că tot mai multe companii au în vedere această abordare pentru a evita costurile iniţiale mari ale proiectelor şi că aria de interes se lărgeşte. Chiar în această ediţie publicăm câteva informaţii despre un prim proiect de anvergură în Administraţia Publică. Prin urmare, masa critică s-a format deja, iar evoluţia din ultimele luni creşte presiunea existentă pe umerii furnizorilor pentru a livra şi asigura calitatea serviciilor. Aceasta pentru că în cloud, mai presus de orice, SLA-ul este cel care contează.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite