Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ESRI Romania aniversează 20 de ani de prezenţă pe piaţa românească

28 Octombrie 2013




ArcGIS Online pentru Organizaţii sau Portalul ArcGIS, dacă vorbim de implementare on-premise, funcţionalităţile celor două fiind identice, diferind modul în care se realizează implementarea. ArcGIS Online pentru Organizaţii este o soluţie cloud GIS, parte integrantă din arhitectura ArcGIS, ce permite utilizatorilor să folosească sistemele informatice geografice fără a fi necesare costuri suplimentare pentru achiziţia de software şi echipamente hardware. Fiind o soluţie Cloud, ArcGIS Online este întotdeauna disponibil şi oferă capabilităţi GIS multiple şi flexibile, astfel încât să permită administrarea de volume mari de date geospaţiale prin Internet. Se creează astfel premisele unor „hărţi web inteligente”, având la dispoziţie un mediu Cloud, ce integrează multiple servicii de hartă, servicii de date şi servicii de geoprocesare. Mai departe, aceste servicii sunt integrate într-un site web, partajate pe echipamente mobile sau integrate în pagini de socializare. Astfel de servicii suportă editare, ferestre de pop-up, capabilităţi de analiză temporală, dar şi analize şi fluxuri de lucru, astfel încât, prin modificarea datelor originale, modelul analitic dependent de acel set de date şi până la modul cartografic de reprezentare a datelor să fie actualizat în harta web inteligentă în timp real. În fapt, noutatea nu este ArcGIS Online sau Portalul pentru ArcGIS, ci faptul că oferim o Platformă GIS integrată: desktop, server, mobile, cloud, beneficiarul alegând modul în care doreşte să implementeze şi utilizeze soluţia GIS. Nu există nici o restricţie din punct de vedere IT. Suntem singurii furnizori ai unei astfel de Platforme GIS integrate.

Vedeţi o migrare a soluţiilor desktop şi server către cloud?


ArcGIS Online nu va înlocui Desktop GIS sau Server GIS şi în nici un caz dintr-o dată, utilizatorii nu vor fi forţaţi să lucreze pe web sau să stocheze datele în cloud, ci este vorba mai degrabă de faptul că în acest moment este posibil să combini elementele platformei ArcGIS astfel încât acestea să corespundă cerinţelor organizaţiei pentru care lucrezi. Vrei să utilizezi Desktop? Perfect, însă acum ai posibilitatea de a consuma date şi servicii din Cloud în Desktop. Nu vrei să-ţi stochezi datele sau nu ai destulă capacitate de stocare? Le poţi găzdui în contul tău privat din ArcGIS Online şi le „serveşti” sub formă de servicii înapoi în organizaţie. Vrei să faci disponibile hărţile din Desktop în Web, nimic mai simplu, partajează proiectul desktop în online şi publică-l sub formă de aplicaţie web GIS, utilizând şabloanele de aplicaţii disponibile. În funcţie de anumite restricţii, dacă acestea există, o parte dintre organizaţii vor putea să lucreze integral în cloud, o parte vor dori să lucreze numai pe propria infrastructură, caz în care vor avea la dispoziţie Portalul pentru ArcGIS, iar alţii vor lucra hibrid, parţial pe propria infrastructură, parţial în cloud. Vin cu exemplul din media, cel al Hotnews. Aceştia utilizează ArcGIS într-un domeniu în care acum 3-4 ani nimeni nu se gândea că este posibilă utilizarea GIS: în articole de presă. Având la dispoziţie un cont de organizaţie în ArcGIS Online, Hotnews stochează date şi aplicaţii web GIS pe care mai apoi le partajează cu cititorii, încapsulând hărţile în articole ce tratează diferite subiecte, ultimul dintre ele fiind cel ce integrează analiza de tip heatmap pentru câinii vagabonzi din Bucureşti. Pare complex ceea ce fac cei de la Hotnews, dar, în realitate, este simplu, deoarece toate instrumentele le sunt la îndemână în ArcGIS Online. Tehnologic, ceea ce realizează un jurnalist Hotnews utilizând ArcGIS Online, respectiv să publice o aplicaţie web GIS încapsulată într-o pagină Web, cu funcţionalitate de culegere de date prin telefoane/tablete mobile, şi să realizeze o analiză spaţială de tip heatmap ar pune în mare încurcătură un profesionist GIS, care, până în acest moment, ar utiliza doar Desktop GIS sau Server GIS. În cazul Hotnews, pot spune cu siguranţă că există acel "campion" de care aminteam mai devreme.

Care sunt domeniile în care utilizarea GIS nu este prezentă pe piaţa românească şi în care aceasta ar putea creşte?


O piaţă nouă, chiar şi pentru noi, pe care dorim să o dezvoltăm este cea de „Business Intelligence” - BI. Utilizarea GIS schimbă modul în care se realizează BI, prin expunerea influenţei geografice în comportament, activităţi şi procese. Adăugarea hărţii în cadrul rapoartelor de BI permite factorilor de decizie să vizualizeze într-un mod simplu şi inteligibil aceste influenţe geografice asupra comportamentelor, activităţii şi proceselor. În momentul de faţă, Esri are dezvoltate aplicaţii, cunoscute sub numele de Esri Maps for Cognos/Share Point/Office/SAP, ce permit integrarea cu diferite sisteme de BI precum SAP (ERP, MAM, BussinesObjects), IBM Cognos, Microsoft (Dynamics CRM, SharePoint, Office), SAS. În special anul acesta a fost unul interesant în această direcţie, odată cu anunţul oficial făcut de SAP de a colabora cu Esri pentru a oferi capabilitate geospaţială pentru baza de date Hana, integrare cu SAP BussinesObjects şi SAP Mobile. Personal, consider că mutăm înţelegerea termenului de business intelligence către cel de intelligent bussines.

Menţionaţi faptul că, odată cu ArcGIS Online, Esri oferă şi conţinut?

Pe piaţa de date s-au întâmplat lucruri extraordinare. Esri colaborează la nivel internaţional cu unii dintre cei mai mari furnizori de date, dintre care amintesc Navteq, deţinuţi de Microsoft, TeleAtlas care sunt ai companiei TomTom, şi Digital Globe. Această colaborare s-a materializat prin oferirea utilizatorilor Esri, prin intermediul ArcGIS Online, de conţinut, hartă sau imagini satelitare cu acoperire globală. Există însă o singură problemă: corectitudinea, conţinutul şi gradul de actualizare a datelor sunt bazate strict pe politica furnizorilor de date amintiţi.

Existând această problemă, Esri a permis instituţiilor abilitate să-şi publice propriile seturi de date, sub formă de imagini, în platforma ArcGIS Online utilizând la crearea acestora şabloane de hartă puse la dispoziţie de Esri. Astfel, avem cazuri, precum în Danemarca, Franţa, Spania, în care Agenţiile de Cadastru au publicat conţinut sub formă de hartă topografică pentru a fi utilizate de către orice utilizator din lume. Esri România a investit în seturi de date încă de la înfiinţare. Avem o bază de date complexă şi completă, cu acoperire naţională, care ajunge până la nivel de clădire pentru cele mai mari 170 de oraşe şi, împreună cu un partener strategic, oferim circa 1 milion de numere poştale unice culese cu GPS-ul, încercând să oferim informaţie cât mai actualizată. Această bază de date conţine informaţii complete. De exemplu, pentru reţeaua de drumuri stocăm informaţii legate de numărul de benzi, tipul de acoperire sau pentru localităţi şi UAT stocăm inclusiv informaţii demografice. Tot acest conţinut a fost încărcat pe şabloanele Esri, create imagini şi „urcate” în ArcGIS Online. Scopul: utilizatorii nu mai pierd timpul cu crearea hărţii de bază, ci intră direct în administrarea propriilor seturi de date, având ca suport harta topografică din ArcGIS Online, hartă disponibilă pe orice platformă: desktop, server, cloud, mobile. Iar pentru situaţia în care securitatea informatică nu permite, aceeaşi hartă poate fi copiată on-premise pe serverele clientului.

O parte din seturile noastre de date vor fi urcate în ArcGIS Online şi vor fi disponibile servicii de hartă sub formă de WMS sau WFS cu informaţii demografice pentru a fi consumate de utilizatori în propriile sisteme de BI.

Avem şi propriul Portal al Esri România, în care am pus la dispoziţia Autorităţilor Publice hărţi inteligente în format mare geoPDF, derivate din seturile de date, pentru a fi descărcate gratuit şi utilizate în diferite situaţii, inclusiv cele de management al unei situaţii de urgenţă sau educaţie.

Am vorbit până acum numai de date, dar ArcGIS online oferă mai mult decât atât. Utilizatorii noştri pot descoperi resurse importante, precum şabloane de aplicaţii web şi mobile, scheme de baze de date pentru diferite domenii, exemple de coduri sursă pentru diferite funcţionalităţi şi diferite API-uri ş.a.m.d.

Care sunt ţintele pentru 2014?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite