Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cablarea, un element vital în arhitectura centrelor de date

28 Octombrie 2013



Arhitectura şi serviciile de cablare dintr-un Data Center sunt la fel de importante ca şi sursele de alimentare, climatizarea, asigurarea redundanţei diverselor echipamente sau securitatea fizică. Un aspect puţin dezvoltat şi înţeles însă de către unii furnizori de servicii, dar mai ales de către potenţialii clienţi ai centrelor de date, care nu conştientizează din start avantajele pe care le oferă un Data Center prin oferirea unui sistem de cablare solid, flexibil şi, mai ales, eficient.

Compania Telegeography, una dintre cele mai importante companii de analiză a pieţei de telecomunicaţii, a dat recent publicităţii un studiu comparativ asupra evoluţiei pieţei serviciilor de colocare, realizat în 20 de oraşe din întreaga lume. Studiul, care nu acoperă şi România, a comparat valoarea acestor servicii oferite de furnizori din Statele Unite, Franţa, Germania, Olanda, Anglia, Polonia şi Suedia, revelând însă o serie de aspecte interesante.

Unul dintre elementele analizate în studiul Telegeography a fost valoarea serviciilor de „cross-connect“ în ţările menţionate, respectiv a serviciului de cablare prin intermediul căruia operatorii de servicii de colocare oferă clienţilor din cadrul unui Data Center posibilitatea de a se interconecta între ei. Astfel, conform datelor furnizate, preţul mediu lunar al serviciului „cross-connect“ pe piaţa americană este mult mai mare decât cel înregistrat în Europa, în SUA valoarea medie fiind între 251 şi 322 de dolari, în timp ce pe piaţa europeană aceasta variază între 33 şi 59 de dolari.

Ce se întâmplă pe piaţa locală?

„Pe piaţa locală, cel puţin la nivelul NXDATA, preţul serviciului de cablare al circuitelor de cross-connect se situează mult mai jos, fiind undeva la jumătatea mediei europene“, ne-a declarat Sorin Andone, Sales Manager NXDATA. Care a mai precizat că o valoare medie a preţurilor serviciilor de cross-connect pe piaţa locală este greu de estimat la ora actuală pentru că, pe de o parte, mulţi furnizori de servicii de colocare oferă pachete complexe de servicii, serviciile de cablare având valori alterate de discounturile acordate la cumpărarea unui asemenea pachet.

Pe de altă parte, serviciile de cross-connect nu sunt listate în mod clar de majoritatea furnizorilor de servicii de colocare din România şi pentru că unii dintre aceştia realizează acest serviciu prin metoda punct-la-punct, respectiv printr-un cablu care leagă direct furnizorul de un client. O metodă care nu ridică probleme reale atunci când sunt puţine circuite de interconectare. De exemplu, dacă într-un Data Center există doar trei furnizori de servicii telecom şi 10 clienţi, care beneficiază de câte 2 conexiuni directe, rezulta un maxim de 50-100 de cabluri, un număr pentru care majoritatea furnizorilor de servicii nu apelează la arhitecturi avansate de cablare structurată, explica Sorin Andone, „dar, la un volum de câteva mii de interconectări – să zicem – apare nevoia stringentă de a utiliza cablarea structurata, pentru că, fără o astfel de abordare, se poate ajunge foarte rapid la o structură care nu mai poate fi gestionată“.

Cablarea, un element vital

Potrivit specialiştilor NXDATA, importanţa serviciilor de cablare în funcţionarea unui Data Center sau a unui Data Room este un aspect frecvent neglijat la nivel local.

Lipsa de experienţă în acest domeniu, materializată în erorile frecvente de cablare, reprezintă una dintre principalele cauze care generează downtime-uri de scurtă durată. „Prin prisma expertizei reale acumulate de NXDATA în decursul celor 10 ani de furnizare a serviciilor de Data Center, putem afirma că majoritatea evenimentelor în care serviciile şi aplicaţiile înregistrează opriri neplanificate scurte sunt datorate erorilor în infrastructura de cablare. Acest tip de downtime nu este însă atât de vizibil precum cel generat de o întrerupere a alimentării cu energie electrică sau defectarea unui echipament hardware, de exemplu. Prin urmare, este mai greu de decelat într-o ierarhie a cauzelor, mai ales că nu există cerinţe foarte stricte în acest sens, şi mai uşor de disimulat sub formula clasică a erorilor de transmisiuni de date“, precizează Andone.


Cablare in centrul de date NXDATA-2



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite