Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMM-urile īn cloud

28 Octombrie 2013



Industria mondială de cloud traversează o perioadă de creștere spectaculoasă. Cu un avans mediu anual de aproximativ 36%, piața este estimată la o valoare de aproape 20 de miliarde de dolari în 2016, potrivit Cloud Computing Overview Report, un raport publicat anul acesta de compania americană de cercetare de piață 451 Research. Iar perspectivele dincolo de următorii trei ani sunt la fel de optimiste, după cum susțin analiști din toate colțurile lumii.

În România, tehnologia cloud și-a făcut loc până acum cu precădere în companiile mari și foarte mari. Pentru majoritatea din cele peste 600.000 de IMM-uri, câte există în prezent pe plan local, componenta IT nu este o prioritate, cu toate că este tocmai aspectul care le-ar putea schimba radical business-ul.

Matematica IMM-urilor din România este cât se poate de simplă: peste 90% dintre ele sunt microîntreprinderi cu doar câțiva angajați și pentru cele mai multe dintre ele noțiuni precum servere sau aplicații de tip ERP și CRM sunt complet străine, fiindu-le necesare doar câteva calculatoare pentru a-și derula fără probleme activitatea. Restul de aproape 10%, un număr deloc neglijabil având în vedere că vorbim de aproape 55.000 de firme cu un total de 1,75 milioane de angajați (conform datelor oficiale), folosesc tehnologia, însă fără îndoială o soluție de cloud ar însemna eficientizarea operațiunilor și reducerea costurilor cu IT-ul, ceea ce, implicit, s-ar traduce într-un avans al vânzărilor.

Ușor de bănuit, puține folosesc în prezent o soluție de cloud, iar majoritatea s-au orientat până acum, din reticența de a face investiții inițiale în infrastructura IT, spre soluții de cloud public, disponibile pe serverele furnizorilor și accesibile prin internet, cum este de pildă Office 365 de la Microsoft, plata fiind făcută pe lună, în raport cu numărul de utilizatori. Accesează asfel tehnologii performante de ultimă oră, flexibile și scalabile, la costuri predictibile de tip OPEX, însă acestea sunt rareori personalizate necesităților companiei.

Modelul de cloud privat înlătură toate aceste limitări și poate însemna pentru IMM-uri o oportunitate de a-și monitoriza și gestiona mai bine datele și procesele de lucru, având astfel potențial de a crește mai rapid afacerea. Mai exact, migrarea în cloud a unei infrastructuri comparabile cu aceea deja existentă se poate traduce în performanță și productivitate mai ridicată, timp mai scurt de execuție și costuri mai reduse cu IT-ul.

O soluție de cloud public poate însemna o investiție de aproximativ 50 de euro per utilizator într-o lună pentru un IMM, în timp ce una de cloud privat presupune o investiție inițială care depinde de nevoile companiei, pornind de la câteva mii de euro și putând ajunge chiar și la câteva sute de mii de euro. Pe termen lung însă, investiția inițială, realizată de obicei pentru o perioadă de 3-5 ani, când infrastructura necesită îmbunătățiri, se poate dovedi mai redusă decât investiția totală, achitată eșalonat, pentru soluțiile de cloud public.

Costul şi timpul de implementare sunt principalele bariere pentru adopția cloud-ului privat în IMM-uri. De regulă, investiția inițială își găsește mai greu justificare tocmai pentru că IT-ul nu este o prioritate, iar IMM-urile nu au întotdeauna la îndemână specialiștii IT care să construiască de la zero un cloud privat. Alternativa ar fi achiziționarea unor soluţii „la cheie“ precum SystemV lansat de GECAD NET, de regulă cu o investiţie care porneşte de la 5.000 de euro. Produsul SystemV adresat IMM-urilor include o componentă hardware, mai exact un server cu software preinstalat, virtualizare prin Windows Server 2012 cu Hyper-V şi management al infrastructurii prin System Center 2012. De altfel, GECAD NET este în prezent una dintre puţinele companii care oferă o gamă completă de soluţii de cloud: public prin soluţii precum Office 365, privat şi hibrid prin SystemV.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite