Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea românească, un bulgăre de aur nevalorificat

28 Octombrie 2013



Test de personalitate fără veleităţi profesionale şi joc vechi de societate, chestionarul lui Proust a devenit mai cunoscut prin aplicarea sa de către Bernard Pivot în cadrul emisiunii „Bouillon de culture". Pornind de la acest model clasic am creat un formular complet adaptat, menit să restituie imaginea cercetării româneşti prin ochii unor personalităţi care se dezvăluie totodată pe sine, prin raportare la acest domeniu. Prof. dr. ing. Ioan Dumitrache, fost rector al Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) şi fost preşedinte al CNCSIS, este invitatul acestei ediţii.


„Punctele tari ale cercetării româneşti sunt date de resursa umană calificată, de oamenii capabili să gestioneze şi să organizeze activitatea de cercetare, de infrastructura creată în institutele de cercetare şi în universităţi“

1. Principala dumneavoastră calitate


Puterea şi plăcerea de a munci, însoţite de dorința de a aduce întotdeauna ceva nou în mediul în care îmi desfășor activitatea şi în viaţa comunităţii. Starea mea naturală de spirit este aceea de a munci, de a fi util pentru societate şi mă simt împlinit ori de câte ori pot fi de ajutor. Pe tot parcursul vieţii am fost preocupat să găsesc soluţiile cele mai potrivite la problemele existente, indiferent de complexitatea lor.

2. Principalul defect

Sunt adesea mult prea încrezător în oameni, îmi lipseşte capacitatea de a-i evalua corect pe cei din jurul meu. Am întotdeauna senzaţia că toţi oamenii sunt de bună credinţă şi principiali în acţiunile lor şi, nu de puţine ori, am fost dezamăgit.

3. Deviza după care vă călăuziţi în profesie

Corectitudinea înainte de orice! Întotdeauna am urmărit principiile şi m-am călăuzit îndeosebi după cel al corectitudinii, după cel al rigorii şi cel al refuzului de a face compromisuri.

4. Trăsătura pe care doriţi să o întâlniţi la un cercetător

Curiozitatea, acompaniată de capacitatea de a munci. Cercetătorul trebuie să aibă forţa de a nu ceda în fața dezamăgirilor şi obstacolelor, puterea de a se lupta pentru ideile sale, astfel încât acestea să ducă la rezultatul dorit. Cercetarea presupune, de asemenea, creativitate, dorinţă şi pasiune puse în slujba raţiunii şi logicii, pentru a descoperi ceva nou şi a avea conştiinţa că ai contribuit la evoluţia ştiinţei şi cunoaşterii, la dezvoltarea societăţii, că ţi-ai împlinit menirea de cercetător - aceea de a descoperi ceva folositor pentru toţi semenii tăi, spiritul de echipă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite