Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea românească priveşte spre beneficiile aduse de ORIZONT 2020

28 Octombrie 2013



Festivitatea de lansare a Programului Cadru European pentru cercetare şi inovare ORIZONT 2020 a avut loc la Bucureşti, pe 4 noiembrie, în cadrul unei Conferinţe Naţionale de prezentare, onorată de prezenţa Comisarului European pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Maire Geoghegan-Quinn.

La momentul lansării Orizont 2020 în Europa, cercetarea şi educaţia au devenit obiective strategice ale politicilor de dezvoltare pentru toate țările UE, scopul final fiind creşterea competitivităţii la nivel european. Institutele de învăţământ superior şi cercetare vor juca rolul de liant între dezvoltarea tehnologică şi creşterea economică.

În deschiderea manifestării, Ministrul Delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a precizat că se lansează o nouă viziune: „O viziune europeană care pune împreună toate eforturile pentru bunăstarea cercetării europene şi româneşti. Este şi motivul pentru care, prin această strategie, dorim să generăm creşterea investiţiilor, acordarea unui statut prioritar activităţii de cercetare, în special aceleia capabile să atragă fonduri private, operaționalizarea facilitaţilor fiscale acordate IMM-urilor cu caracter inovativ şi nu numai. Trebuie să acordăm facilităţi fiscale speciale companiilor care desfăşoară activităţi de cercetare şi inovare în România, dar şi cercetătorilor şi angajaţilor din cercetare deopotrivă. Specializarea inteligentă devine necesară pentru prioritizarea investiţiilor în cercetare-dezvoltare cu adevărat eficiente. Aceasta presupune identificarea direcţiilor de cercetare-dezvoltare inovativă, care beneficiază de masă critică de cercetători şi de infrastructura corespunzătoare, care întrunesc premisele pentru relevanță economică.”

Orizont 2020 este unul dintre programele îndelung negociate. Ministrul a subliniat printre beneficiile programului faptul că pentru România „Orizont 2020 aduce ceva extrem de important, ceea ce am susţinut în negocieri: simplificarea modalităţilor de accesare și cheltuire a banilor”. „În plus, am reuşit să introducem și un capitol care aduce perspectiva celor două mari proiecte pe care le creionăm: proiectul ELI, şi proiectul Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră, proiecte fanion, care beneficiază de un sprijin european şi guvernamental important, sprijin care se va manifesta şi după realizarea acestor proiecte.”

Big Opportunities, big results

Comisarul Geoghegan-Quinn, unul din arhitecţii acestui program, a menţionat că Orizont 2020, unul dintre cele mai mari programe de cercetare din lume, „este un program cu totul nou pentru UE, proiectat să livreze rezultate care vor schimba viaţa lumii, având un buget de 70 de miliarde de euro în 7 ani.” Orizont 2020 înseamnă o creştere cu 25% a bugetelor faţă de FP 7, cu implicaţii evidente pentru toţi stakeholderii. „Aceşti bani trebuie investiţi cu înţelepciune. Prin Orizont 2020 nu sunt sprijinite doar cercetarea fundamentală, ci şi cercetarea şi inovarea, ceea ce înseamnă creştere şi locuri de muncă.

Acest program aduce şi o reformă a felului cum sunt finanţate proiectele europene de cercetare prin simplificarea accesului la fonduri şi administrarea proiectelor. În al doilea rând, coerența va însoți fiecare punct al proiectelor, pentru a asigura o trecere lină la etapa următoare, punctul final fiind crearea unor procese sau produse inovative”, a declarat Comisarul European.

Orizont 2020 vine cu veşti bune pentru afaceri. Mai multe companii vor fi implicate în cercetare. Mai mulţi bani vor fi disponibili pentru cercetare, pentru prototipuri, pentru materializarea proiectelor, pentru antreprenori. Cooperarea dintre sectorul de cercetare şi companii va creşte pe o scară de neimaginat până acum. Dar Orizont 2020 nu se va focusa numai pe jucătorii mari, ci va favoriza și IMM-urile care vor putea primi granturi.

Orizont 2020 va creşte cu siguranţă investiţiile în cercetare-dezvoltare în România, care sunt mai mici decât media europeană. Cea mai bună cale de a accelera impactul investiţiilor în R&D va fi prin cooperare internaţională în sectoare de top precum automotive, IT&C, security. Orizont 2020 va finanţa cercetarea „in line” cu sectoarele prioritare. Programul va fi orientat spre industrie, către facilităţile existente: IT&C, transporturi, nanotehnologii etc. Orizont 2020 nu este doar o cale de a îmbunătăţi sistemul, ci și o modalitate de a crea joburi noi pentru spațiul european.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite