Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința „Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”, spațiul de promovare a celor mai noi teme și cercetări aplicative din domeniu

28 Octombrie 2013



Aflată la cea de a XIX-a ediţie, conferinţa naţională cu participare internaţională „Progrese în Criogenie şi Separarea Izotopilor”, organizată de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, şi-a desfăşurat lucrările în perioada 10-11 octombrie 2013, la Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea.


Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, director general ICSI Rm. Vâlcea, în timpul unei prezentări la prezidiu

Evenimentul este deja unul de tradiţie pentru cercetarea românească în domeniul fizicii izotopilor şi aplicaţiilor sale, atrăgând în acest an peste 170 de participanţi, atât reprezentanţi ai unor universităţi şi instituţii de prestigiu, cercetători recunoscuţi pentru activitatea lor în slujba ştiinţei, cât şi actori din domeniul economic/industrial direct interesaţi şi implicaţi în transferul de tehnologie şi valorificarea rezultatelor cercetării.

Recunoscută drept singura manifestare ştiinţifică de interes naţional cu tematică dedicată domeniului separării izotopilor hidrogenului, proceselor, materialelor şi echipamentelor criogenice aferente, dar şi multiplelor aplicaţii ale izotopilor pentru mediu şi calitatea vieţii, conferinţa şi-a propus promovarea celor mai noi cercetări aplicative efectuate în domeniul izotopilor, servind drept forum pentru reprezentanţi din multiple domenii ale ştiinţei, de la fizică, chimie, inginerie, până la ştiinţe naturale.

Tematică cu impact major pentru dezvoltarea economiei naționale

Institutul vâlcean este cunoscut pentru cercetările cu aplicaţie practică pe care le-a întreprins de la înfiinţare până în prezent şi pentru transferurile tehnologice către industrie, mare parte din rezultatele obţinute în ultimii 19 ani fiind împărtăşite comunităţii ştiinţifice prin intermediul acestei manifestări. Şi în acest an, diferitele sesiuni ale conferinţei au oferit cadrul unor discuţii ample cu privire la modul în care inovarea a fost promovată până în prezent - prin prezentarea unor transferuri de succes către mediul socio-economic - şi referitor la căile de aliniere la strategia europeană de cercetare 2014-2020.



Cele două zile consacrate evenimentului au fost într-adevăr ringul unor discuţii şi dezbateri aprinse şi un bun prilej pentru schimbul de idei şi experienţă între cercetători, pe domenii de interes comun.

Gama de subiecte de interes comunitar a fost diversă, pornind de la descrierea progreselor efectuate în investigarea şi separarea izotopilor de interes pentru domeniul energetic, a tehnologiilor de separare şi a echipamentelor criogenice, a investigaţiilor din domeniul ştiinţei materialelor, a noilor tehnici şi metode analitice, monitorizarea mediului, până la aplicaţii ale izotopilor şi metodelor lor de investigare în domeniul securităţii alimentare, sănătăţii şi mediului. Subiectele selectate au oferit o multitudine de informaţii interesante şi multe oportunităţi pentru discuţii.

Tematica conferinţei a vizat direcţii de vârf ale cercetării şi dezvoltării tehnologice din România, cu un impact major asupra cerinţelor societăţii şi dezvoltării economiei naţionale, precum:
• ştiinţele de bază: fizică (fizică nucleară), chimia
• ştiinţele inginereşti: tehnologii şi echipamente criogenice, ingineria materialelor, energetică, mediul
• ştiinţele vieţii: biologie, siguranţă alimentară.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite