Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Liceenii își dezvoltă aptitudinile digitale în clase Smart

28 Octombrie 2013



Învățarea cu ajutorul tehnologiilor noi nu mai este de mult o tendință, ci o necesitate. Nu e nevoie de studii, analize și alte cercetări pentru ceva evident de la apariția tehnologiei informației în viețile noastre: rolul esențial pe care îl joacă aceasta în reformarea educației pentru a le dezvolta elevilor noi abilități necesare secolului XXI. Iar în acest proces, alături de guverne, elevi, profesori și părinți, se implică tot mai mult companiile IT&C, care investesc și în viitorul, poate, al angajaților lor de mai târziu.

Și poate că unii dintre ei vor veni de pe băncile Școlii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu“ din București, o școală deschisă la noile tehnologii și care recent a fost aleasă pentru lansarea programului educațional Smart Classroom, al cărui obiectiv îl reprezintă familiarizarea elevilor și a profesorilor cu soluții de învățare performante, care pot să ușureze procesul de predare-învățare și să-l facă mai atractiv. Pentru început, peste 350 de elevi ai școlii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din clasele a XI-a și a XII-a vor putea studia cursul opțional „Succesul profesional”. Programul a fost posibil în urma încheierii unui parteneriat între Ministerul Educației Naționale și compania Samsung, în luna iunie a acestui an, pentru amenajarea unor săli de clasă Smart în liceele din București, Timișoara și Iași cu echipamente IT de ultimă generație.

Maria Dinică, profesoară de fizică și coordonatoare a clasei Smart din cadrul Școlii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu“ din București, s-a implicat cu mare plăcere în acest proiect și speră că toate clasele vor trece la un moment dat prin clasa digitală.



„La noi nu se pune praful pe echipamente, se strică pentru că sunt folosite intens. Nu contează, stricăm, reparăm, dar învățăm să lucrăm. Noi derulăm de ani de zile foarte multe programe Junior Achievement, iar copiii lucrează de multă vreme în săli în care avem calculatoare, videoproiectoare... La ore, indiferent de disciplină, solicităm ca elevii să aibă și produse digitale, iar lor le place, materia devine mult mai atractivă, scormonesc informație, vin cu lucruri despre care poate nici noi n-am auzit și le dezvoltă. Cu mare plăcere m-am implicat în acest proiect. Se schimbă ceva în educație și sper ca acest curs să-i ajute să lucreze așa cum o vor face de fapt în companii, unde nu se mai poate fără noua tehnologie“, a adăugat Maria Dinică.

Clasa digitală a fost dotată cu 31 de tablete Samsung GALAXY Note 10.1, un E-Board, un Smart TV și două laptop-uri, cursul a fost dezvoltat de către Junior Achievement, iar digitalizarea sa în format HTML a fost făcută de Read Forward.



„Într-o sală pot participa 30-32 de elevi. Eu mi-am propus să intre, pe rând, toate clasele – liceul are în prezent 1.000 de elevi – să vedem însă cum vom putea avea acces la conținut și pentru alte discipline. Chiar așteptăm să ne spună și cei de la Samsung cum putem să ne adăugăm și propriile noastre conținuturi, construite de noi, ca auxiliare“, a mai spus Maria Dinică.

De ce Kretzulescu?

Mihaela Stănoiu, Responsabil CSR în cadrul Samsung Electronics România, recunoaște că n-a fost o alegere ușoară: „Am agreat împreună cu Inspectoratul General să pornim la drum cu o școală care se bucură și de o tradiție îndelungată – de peste 100 de ani – dar și de rezultate extraordinare. În același timp am vrut și o școală care este deschisă la tehnologie și nu este primul exemplu în care Kretzulescu a adoptat soluții printre primii și atunci alegerea a fost destul de firească“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite