Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtualizarea aplicaţiilor - o sursă imediată de economii pentru companii

29 Octombrie 2013



În ultimii ani, cuvântul cheie în zona de Data Center este „Virtualizare”. Tehnologiile au devenit mature, personalul IT a acumulat experienţă, cele mai multe companii folosesc deja infrastructuri virtualizate. Dar oare s-au valorificat deja toate oportunităţile aduse de această tehnologie?

Dacă rata de adopţie a arhitecturilor virtualizate este în continuă creştere în zona serverelor, extinderea pe scară largă şi în zona virtualizării de aplicaţii încă se loveşte de următoarele obiecţii:
• Virtualizarea este scumpă, costurile asociate licenţelor software sunt foare mari;
• Virtualizarea va scădea performanţa aplicaţiilor;
• Virtualizarea aplicaţiilor va reduce disponibilitatea şi va afecta planurile de Business Continuity şi Disaster Recovery.

Realitatea este însă alta. Studiile efectuate pe clienţii care au trecut la o infrastructură virtualizată de aplicaţii au arătat:
• reduceri de până la 60% în costurile de licenţiere;
• îmbunătăţirea utilizării resurselor existente cu până la 70%;
• 65% din clienţi au simţit o îmbunătăţire clară a performanţei aplicaţiilor, concomitent cu reducerea timpului de instalare şi implementare pe scară largă în cadrul companiei;
• Îmbunătăţirea calităţii serviciilor cu până la 60%: timpul de nefuncţionare s-a redus considerabil şi s-a înregistrat o scădere a complexităţii implementării planurilor de Business Continuity şi Disaster Recovery (sursa: EMC Corporation).



Construirea unui sistem de Application Virtualization are la bază premisele că toate aplicaţiile sunt virtualizate într-un punct central, de unde se efectuează şi administrarea sistemului, şi că livrarea se face către utilizatorii finali prin mecanisme securizate, indiferent de tipul de dispozitiv folosit de utilizator (PC, laptop, tabletă) şi de sistemul de operare folosit de acesta. Această arhitectură este reprezentată simplificat mai sus.

Aplicarea acestei arhitecturi determină reducerea costurilor şi creşterea productivităţii prin următorii factori:
• Nu mai este nevoie de instalarea aplicaţiei pe fiecare staţie în parte, retragerea unei aplicaţii din producţie este simplificată prin reducerea activităţilor de dezinstalare a aplicaţiilor la o simplă ştergere, update-ul aplicaţiilor se face într-o singură locaţie, migrarea la o nouă versiune a sistemului de operare nu mai afectează aplicaţiile existente, deoarece acestea devin independente faţă de sistemul de operare;
• Se prelungeşte radical durata de viaţă a PC-urilor desktop ale utilizatorilor, se reduce încărcarea regiştrilor în Microsoft Windows şi se previne încetinirea sistemelor;
• Se îmbunătăţeşte securitatea prin izolarea aplicaţiilor faţă de sistemul de operare şi între ele;
• Creşte mobilitatea prin posibilitatea rulării de pe multiple dispozitive (inclusiv prin acces de la distanţă);
• Permite o integrare uşoară cu virtualizarea de desktop;
• Se efectuează backup şi restore centralizat, rapid şi ieftin.

Primii pași pentru a implementa virtualizarea aplicaţiilor în mediul dumneavoastră constau în identificarea aplicaţiilor folosite de către utilizatori și analizarea posibilităţii de virtualizare a acestora. Datanet Systems vă poate ajuta să parcurgeţi acești primi pași prin serviciul „Application Virtualization Assessment”. Acest serviciu include următoarele componente:
• Determinarea posibilităţii de virtualizare a aplicaţiilor din mediul clientului;
• Implementarea unui sistem tip pilot pentru validarea soluţiei.

Pentru cererile primite înainte de 30 noiembrie 2013, Datanet asigură gratuit serviciile descrise mai sus.
Pentru mai multe informaţii şi pentru înscrieri vă rugăm să vizitaţi: www.datanets.ro/appvirt



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite