Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Institutul de Stiinte Spatiale faciliteaza studiul Universului printr-un experiment coordonat in adancurile Mediteranei

07 Noiembrie 2013



Asemenea eroilor din cunoscutul roman al lui Jules Vernes, “20 000 de leghe sub mari”, oamenii de stiinta din zilele noastre exploreaza adancurile pentru a descifra tainele Universului si a aduce la suprafata informatii care pot lumina intelegerea. Si mai remarcabil este cand in fruntea unor astfel de “expeditii” se afla cercetatori din institute de cercetare din Romania. Astfel, Institutul de Științe Spațiale (ISS) de pe Platforma de Fizică de la Măgurele a coordonat cu succes un experiment din faza pregătitoare a proiectului internațional KM3NeT — un telescop submarin care se va întinde într-un volum de 6 km cubi în Marea Mediterană. KM3NeT va studia neutrinii de origine astrofizică și va fi în același timp un instrument important în căutarea materiei întunecate din Univers.

Obiectivul Colaborării KM3NeT este să construiască un observator astronomic care să studieze Universul în “lumina” neutrinilor. Aceștia pot provenii din surse îndepărtate precum explozii de raze gamma, supernove sau coliziuni dintre stele, sau chiar din surse necunoscute încă. KM3NeT va folosi însuși Pământul drept filtru și apa mării drept instrument pentru detectarea neutrinilor. Atunci când neutrinii interacționează cu nucleele din materia traversată produc particule încărcate a căror lumină Cherenkov poate fi detectată cu ajutorul unor fotomultiplicatori, montați în sfere etanșe de sticlă. 12.000 de astfel de module optice, echipate cu câte 31 de senzori optici fiecare vor fi amplasate în Marea Mediterană pe 600 de structuri verticale de aproape un km fiecare.

În cadrul fazei pregătitoare a proiectului KM3NeT a fost necesară realizarea unui experiment destinat investigării caracteristicilor semnalelor de fond. Acest experiment trebuia adaptat pentru a putea fi exploatat pe infrastructura actualului telescop pentru neutrini din Marea Mediterană, ANTARES. Coordonarea acestei activitati a revenit grupului din ISS, condus de Dr. Vlad Popa. Tot în ISS a fost proiectat și realizat modulul electronic destinat controlului dispozitivului precum și culegerii, prelucrării și transferării datelor furnizate către sistemul de achiziție. La realizarea acestui experiment au mai contribuit echipe de cercetători, ingineri și tehnicieni din Franța, Italia și Olanda.



Dispozitivul, denumit în cadrul Colaborării mini-DOM, a fost instalat în primăvara anului 2013 în Marea Mediterană, pe una dintre structurile verticale subacvatice ale KM3NeT, la 2500m adâncime alături de un prototip de modul optic KM3NeT. În prezent dispozitivul funcționează conform cerințelor inițiale, iar datele furnizate de acesta sunt analizate în cadrul Colaborării KM3NeT.

KM3NeT este o colaborare cu peste 200 de membri din peste 40 de institute europene, ISS făcând parte din Consorțiu încă din aprilie 2007 datorită expertizei acumulate în cadrul proiectului ANTARES.

Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele dezvolta proiecte de cercetare științifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică și cosmologie, precum și activități de cercetare aplicată, proiectare și dezvoltare de tehnologii spațiale. ISS s-a implicat în colaborări și parteneriate de renume național și internațional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spațial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster și în programul NASA cu primul experiment românesc trimis pe Stația Spațială Internațională.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite