Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Furnizori

Tendinte in industria Centrelor de Date

12 Noiembrie 2013



Am participat recent, la Londra, la un eveniment Intel dedicat Centrelor de Date, unde au fost dezbătute problemele curente prin care trec furnizorii și tendințele pe care le înregistrează industria.
Cu peste 15 miliarde de dispozitive conectate la Internet în 2015 și o proiecție de 50 de miliarde pentru 2020, cu o creștere a datelor într-un ritm de 10x anual, ceea ce înseamnă depășirea pragului de 200 miliarde PB în următorii ani (conform IDC), este limpede că Data Center-ul devine calul de povară al adoptării accelerate a unor concepte precum Cloud Computing, Big Data, M2M și Internet of Things (IoT).

Reprezentantii Intel au vorbit despre schimbarea de arhitectura prin care trece piata în urma orientarii catre Internet Of Things dar si despre tendinta ca procesarea datelor sa fie făcută la nivel de rețea (edge computing) pentru a nu fi stocate inutil in Centrele de Date. Conform lui Patrick Buddenbaum (foto), Director, Enterprise Segment, Datacenter & Connected Systems Group in cadrul Intel Corporation „reteaua tinde sa devina centrul de date al viitorului, un centru de date cu o structura de tip spaghetti si un nivel ridicat de scalabilitate si automatizare.” Pentru viitorul apropiat, mai afirma Buddenbaum, Intel însă aduce pe piață noi procesoare destinate echipamentelor din centrele de date, colaboreaza intens cu furnizorii de Cloud OS pentru rafinarea serviciilor de tip cloud și a initiat o distributie proprie de Apache Hadoop pentru gestiunea proiectelor de dig data. Pentru a depăși aceste provocări, industria face investiții de miliarde, canalizate atât spre construirea unor facilități noi, cât și pentru extinderea și creșterea performanței celor existente. Tendințele se regăsesc, la scară, şi pe piața locală, unde mai mulți jucători au preocupări intense pentru creșterea densității la nivel de rack, reducerea PUE (Power Usage Efectiveness), obținerea certificărilor Uptime sau extinderea spațiului în camera de date.

În mod curent, presiunea la nivel operațional în Centrele de Date este ridicată. Piața vorbește despre un timp mediu de 2-3 săptămâni pentru poziționarea unor servicii noi (estimare Intel), de o creștere cu 40% a volumului datelor stocate în Data Centere (dintre care 90% creștere pentru date nestructurate, conform studiului IDC Digital Universe), dar și de utilizări a doar 50% din capacitatea serverelor în ciuda adoptării intense a tehnologiilor de virtualizare și automatizare din ultimii ani (conform anchetei IDC Server Virtualization). Evident, industria trebuie să găsească soluții pentru depășirea acestor provocări dacă dorește să ofere un timp mai bun de răspuns la solicitările clienților sau o eficiență operațională ridicată.
Viitorul apropiat pare să se îndrepte către Software Defined Data Center, o abordare arhitecturală a infrastructurii IT, care permite virtualizarea, centralizarea și automatizarea tuturor componentelor: servere, stocare, rețea, securitate, servicii etc. Analizele mai indică și tendința multor companii de a renunța la Centrele de Date/Camerele de Date proprii pentru a se orienta către servicii profesionale, creșterea presiunii pe disponibilitate, interesul tot mai mare pentru reducerea amprentei de CO2, nevoia creșterii densității la valori de 20-40 kW pe rack, posibila dispariție a podelei înălțate etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite