Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Va fi M2M următorul hype īn IT?

02 Decembrie 2013




La modul general, M2M (Machine-to-Machine) reprezintă comunicarea automată dintre două dispozitive printr-o reţea fixă sau mobilă. Tehnologia există pe piaţă de ceva vreme, iar Market Watch a publicat încă din 2007 o serie de articole pe acest subiect. Anul acesta însă M2M a intrat într-o etapă de creştere accelerată, inclusiv pe piaţa locală.

Ce generează creşterea acestei pieţe? Dincolo de scăderea considerabilă a preţurilor pentru hardware (senzori, chip-uri etc.) – ceea ce face ca tehnologia să devină foarte accesibilă –, este vorba, în principal, despre maturizarea unor concepte precum Big Data Analytics şi Internet of Things. Care presupun obţinerea de date de la senzori plasaţi în diverse obiecte şi conectarea la web a milioane de dispozitive mobile (altele decât telefoane, tablete etc.). În mod evident, comunicaţiile, intrate în era 4G/LTE, sunt un alt factor de creştere. Studiile arată că numărul conexiunilor mobile de tip M2M va creşte anul acesta cu 22%, ajungând până la 164,5 milioane (conform Berg Insight), cu o previziune de 489 milioane pentru anul 2018.

Conectivitatea acestor dispozitive va avea un impact mare asupra eficienţei operaţionale şi a satisfacţiei clienţilor. Astfel, dacă până recent tehnologia M2M era prezentă cu precădere la nivelul POS-urilor bancare, al monitorizării reţelelor majore de utilităţi, în mod curent aria de aplicabilitate se extinde. Vodafone a prezentat recent la Bucureşti soluţii M2M pentru contorizarea consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, dar şi cazul BMW care, prin strategia „connected car“, aduce pentru peste 3 milioane de automobile servicii de diagnosticare la distanţă, securitate şi resurse multimedia online.

Oportunităţile sunt majore pentru dezvoltatorii de software care vor integra M2M în propriile soluţii de business pentru a inova în cele mai diverse sectoare: transport, distribuţie, sănătate etc. După cum arată studiile (51% din companiile mari au în plan un proiect M2M până în 2015) şi predicţiile în ceea ce priveşte mobilitatea (50 de miliarde de dispozitive conectate până în 2020), M2M va deveni, alături de Internet of Things (IoT), următorul mare hype în IT, după asimilarea Cloud Computing.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite