Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa contraatacă: EUDCA vs. Uptime Institute

02 Decembrie 2013



Europa nu are deocamdată un sistem de certificare pentru centrele de date unanim acceptat, cum este cazul sistemului Tier, impus de Uptime Institute. Însă EUDCA – European Data Center Association – înființată anul trecut, intenționează să creeze standarde tehnice pentru industria europeană de Data Center. Despre inițiativa EUDCA, am stat de vorbă cu Eduard Bodor, Certified ATS by Uptime Institute.



Considerați viabilă inițiativa EUDCA, de creare a unor standarde tehnice pentru industria europeană de Data Center?

Orice standardizare aduce un plus în industria căreia i se adresează, iar zona de activitate a centrelor de date chiar are nevoie de un plus de reguli. În afară de această inițiativă a EUDCA (asociație care organizează de mai mulți ani conferințele „Datacenters Europe“), a apărut o implicare tot mai mare a organismelor europene, prin Comisia Europeană, care a elaborat un „Cod de conduită“ pentru centrele de date și o „Listă de bune practici“ în construcția și operarea centrelor de date, documente care vor fi transpuse în viitorul apropiat în legislația europeană.

Credeți că va deveni un sistem concurent celui furnizat de Uptime Institute?

Nu cred că va deveni un sistem concurent de certificare, pentru că certificarea în sine presupune formarea unui număr important de specialiști care să poată oferi aceste servicii, specialiști care să aparțină acestei organizații. Chiar dacă la momentul înființării Uptime Institute și aceasta a fost o asociație a profesioniștilor din centre de date ca organizație non profit, ulterior s-a transformat în entitate comercială, care practic oferă serviciile de certificare recunoscute de toată lumea cu implicare în domeniu.

Va reuși EUDCA, prin această inițiativă, să ofere o imagine relevantă asupra centrelor de date din Europa, având în vedere că nu toate țările UE dețin un număr relevant de certificări Uptime Institute?

Într-adevăr, nu există prea multe certificări Uptime Institute în Europa. Când este însă util un astfel de certificat? În primul rând pentru centrele de date care oferă servicii de hosting și colocare, pentru că oferă beneficiarului unui astfel de serviciu o garanție suplimentară în ceea ce privește disponibilitatea de funcționare a infrastructurii. În țările dezvoltate nu este nevoie să demonstrezi cu un certificat în plus că ceea ce declară un operator de centru de date este real, pentru că legislația comercială este foarte bine pusă la punct, iar publicitatea sau declarațiile mincinoase sunt aspru pedepsite de această legislație.

Cât de relevante sunt certificările Uptime Institute „vehiculate“ la nivelul pieței locale?

La nivelul pieței locale sunt „vehiculate“ certificări inexistente, pentru că nu există decât o singură certificare Uptime Institute în România, certificare pe care deținătorul nu o utilizează pentru a face declarații în piață. Oricum, și aceasta este o certificare acordată pe design și nu pe facilitate construită. La momentul actual, există o mare dezbatere la nivel mondial pe această temă, și anume în ceea ce privește relevanța unei certificări pe design în absența unei certificări ulterioare și pe ceea ce s-a construit efectiv.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite