Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rolul soluțiilor geospațiale în protecția infrastructurilor critice

02 Decembrie 2013




Primul este că echipele de conducere au realizat că e imposibil să faci management – la standarde europene – și să rămâi competitiv (într-un domeniu în care concurența este destul de puternică) fără automatizare informatică și al doilea este că trebuie să respecte Directiva Europeană INSPIRE care prevede obligativitatea realizării de baze de date spațiale pentru orice entitate guvernamentală care gestionează informație geospațială.

Chiar și așa, mai avem mult până vom reuși să implementăm în România sisteme avansate/integrate de protecție a IC.

Soluții IT pentru protejarea IC

În această industrie – în care organizațiile au nevoi specifice la care sistemele informatice trebuie să răspundă corect și conform caietelor de sarcini – rareori putem vorbi de produse „mai indicate“ sau „mai puțin indicate“ într-un caz sau altul, deoarece eficiența unui sistem nu stă în utilizarea unei tehnologii sau a alteia, ci în felul în care sistemul este gândit și dezvoltat.

Respectarea specificațiilor funcționale, oferirea unui sistem dinamic și ușor adaptabil care face ceea ce clientul are nevoie, care să fie ușor de utilizat și de dezvoltat ulterior și care este interoperabil cu alte sisteme informatice implementate – toate acestea țin mai mult de experiența echipei de implementare decât de alegerea unui produs sau al altuia. Un sistem cu hibe de analiză, incomplet și care nu ține seama de nevoile reale ale organizației nu va fi salvat de un produs tehnologic bun, oricare ar fi acela.

Revenind la sistemele informatice, consider că ele trebuie să ofere nu multe date și informații, ci acele informații acționabile (actionable intelligence) care să faciliteze decizii în timp real.

Dincolo de tehnologii, studiile demonstrează că toate companiile care utilizează soluții IT geospațiale au implicit capacități sporite de a preveni sau limita apariția de riscuri/incidente în cadrul propriilor IC, riscuri reduse și reziliență optimă (posibilitatea de a interveni în timp real pentru a limita impactul unui incident de amploare/dezastru) și oportunități de optimizare (reducere a cheltuielilor, consolidare instituțională) și chiar de extindere/dezvoltare.

În plus, este dificil (sau chiar imposibil) ca o astfel de instituție să opereze în plan național/regional în absența unui sistem informatic geospațial integrat și dinamic, care să îi permită să gestioneze în mod automatizat volumele mari de date generate de gestiunea infrastructurilor vaste.

Este evident că atunci când pot fi afectate segmente întregi de infrastructură, când securitatea personală sau anumite servicii vitale sunt puse în pericol este extrem de importantă cunoașterea exactă a fiecărui element de infrastructură și captarea rapidă a informațiilor necesare adoptării deciziilor. Pentru asta este nevoie însă de sisteme și soluții IT bazate pe GIS.

De aceea, consider că informația geografică (sau, altfel spus, localizarea) și sistemul IT geospațial, în sine, sunt esențiale pentru IC la care se referă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite