Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Care sunt direcţiile de creştere ale industriei IT în 2014

17 Decembrie 2013



Serviciile Cloud, Mobile computing, Social media, Big data şi Business Analitycs sunt identificate de către analiştii de piaţă drept principalele zone de creştere ale industriei IT, la nivel mondial, în 2014. Dincolo de procentele în plus se află însă tehnologii şi soluţii care vor schimba radical modelele de business.

Sfârşitul de an vine în presa de specialitate internaţională, inevitabil, cu un val de predicţii ale cabinetelor de analiză, care se întrec în a face estimări asupra modului în care va evolua piaţa IT&C la nivel mondial.

Alături de nume consacrate ale pieţei de analiză şi consultanţă la nivel mondial, precum Gartner, IDC sau Forrester, se regăsesc însă şi jucători importanţi ai industriei, ca IBM, Cisco sau Symantec, care completează perspectiva studiilor statistice.

Pe plan local, predicţiile asupra modului în care va evolua piaţa locală sunt rare şi laconice şi nu provin, în general, de la companiile de analiză a pieţei. Fapt explicabil, în bună măsură, prin dimensiunile actuale ale pieţei locale, dar şi prin apetitul relativ redus al companiilor româneşti în ceea ce priveşte adoptarea tehnologiilor IT&C. Însă, cum numeroşi jucători importanţi la nivel mondial sunt prezenţi în România, iar piaţa are un comportament mimetic – cu decalajul temporal aferent –, estimările şi tendinţele la nivel internaţional au un grad de relevanţă şi pe plan local, oferind un cadru de referinţă în care pot fi urmărite şi analizate evoluţiile locale.

Cresc investiţiile în Cloud

Predicţiile International Data Corporation (IDC) în ceea ce priveşte evoluţia pieţei IT&C în 2014 sunt bazate în mare măsură pe modul în care va evolua ceea ce analiştii IDC numesc „3rd Platform“, considerată a fi la momentul actual principalul vector de creştere şi inovare a industriei IT. (Conform „ierarhiei“ IDC, era 1st Platform este cea a tandemului Mainframe-Terminal, iar 2nd Platform este etapa modelului client-server şi a dominaţiei PC-urilor.) Pilonii „platformei“ actuale sunt reprezentaţi de Mobile computing, Serviciile Cloud, Big Data şi tehnologiile analytics, precum şi de soluţiile aferente zonei Social Media, iar IDC preconizează că anul viitor toate marile companii vor face investiţii importante în cel puţin una dintre cele patru tehnologii-cheie. De altfel, tehnologiile acoperite de 3rd Platform sunt cotate de către IDC că vor genera în 2014 investiţii cu 15% mai mari şi vor reprezenta 89% din creşterea cheltuielilor cu IT-ul la nivel mondial, care vor atinge anul viitor un nivel de 2.100 de miliarde de dolari.

Cea mai mare creştere valorică dintre cele patru tehnologii nominalizate de IDC va fi înregistrată pe zona serviciilor Cloud. Astfel, analiştii estimează că, anul viitor, cheltuielile alocate atât achiziţionării de servicii Cloud, cât şi creării şi dezvoltării de astfel de servicii vor creşte cu 25%, depăşind pragul de 100 de miliarde de dolari.

Pentru că Data Centerele reprezintă fundaţia fizică şi componenta esenţială a 3rd Platform, IDC prevede o creştere semnificativă a numărului de centre de date care vor oferi servicii Cloud, fenomen acompaniat de o expansiune a cererii de infrastructură dedicată. Astfel, creşterea numărului şi importanţei centrelor dedicate serviciilor Cloud va genera, inerent, evoluţii similare pe piaţa hardware dedicată (servere, stocare, reţelistică etc.), precum şi o creştere a concurenţei pe nişa dezvoltatori de soluţii şi aplicaţii dedicate zonei Cloud.

Pe de altă parte, analiştii preconizează că, de anul viitor, va deveni din ce în ce mai vizibil fenomenul migrării din zona serviciilor IaaS (Infrastructure as a Service) spre oferta PaaS (Platform as a Service), respectiv către platforme mai adaptate la cerinţele clienţilor, ceea ce va deschide un orizont larg de oportunităţi dezvoltatorilor.

+30% pe zona Big Data



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite