Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Care sunt direcţiile de creştere ale industriei IT în 2014

17 Decembrie 2013




Un alt pilon important al 3rd Platform, reprezentat de tehnologiile şi serviciile Big Data, va înregistra în 2014 o creştere de 30%, evaluată la o valoare de peste 14 miliarde de dolari. Fenomenul va amplifica însă deficitul de specialişti pe zona Data analist şi va genera o competiţie acerbă între furnizorii de servicii Cloud, care vor concura în dezvoltarea de platforme optimizate pentru managementul şi analiza volumelor mari de date în timp real.

Vendorii de soluţii dedicate zonei Social Media se vor focaliza în următoarele 12-18 luni pe prioritatea integrării reţelelor sociale cu aplicaţiile enterprise, astfel încât informaţiile obţinute să devină componente viabile ale strategiilor de management al interacţiunii cu clienţii şi ale celor de marketing. În paralel cu aceste eforturi, specialiştii IDC preconizează o dezvoltare rapidă a reţelelor sociale de companie, care vor reprezenta o altă oportunitate pentru furnizorii de servicii Cloud.

Pe zona hardware, vânzările de device-uri mobile vor avea o creştere substanţială (18% tabletele şi 12% smartphone-urile), însă şi serverele, echipamentele de stocare şi reţelistică vor avea o evoluţie pozitivă.

Singurul minus se va înregistra pe piaţa producătorilor de PC-uri, care se vor confrunta cu o scădere a vânzărilor de circa 6%.

Un element care nu a fost inclus sub umbrela 3rd Platform este Internet of Things (IoT), o zonă de tehnologii şi soluţii care capătă o importanţă din ce în ce mai mare, fapt confirmat şi de către analiştii IDC, care preconizează că, până în 2020, această nişă va genera un volum de vânzări de circa 8.900 de miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte dispersia geografică, IDC estimează că pieţele emergente vor reveni pe o creştere superioară pragului de 10% şi vor genera achiziţii de aproximativ 740 de miliarde de dolari, ceea ce va reprezenta circa 35% din cifra întregii industrii IT la nivel mondial.

Mobilitatea schimbă strategiile enterprise

În cadrul tradiţionalului Gartner Symposium/ITxpo, specialiştii cabinetului de analiză au prezentat principalele 10 tehnologii strategice, cotate a avea un impact semnificativ în mediul enterprise în următorii trei ani.

Din perspectiva Gartner, o tehnologie strategică poate fi una deja existentă în piaţă şi care a atins un nivel ridicat de maturitate, dar şi o tehnologie emergentă, care oferă noi oportunităţi pentru „early adopters“ şi poate genera schimbări radicale în următorii cinci ani. Analiştii Gartner subliniază faptul că, prin identificarea şi nominalizarea acestor tehnologii, mesajul transmis nu este acela că, în mod necesar, organizaţiile trebuie să investească rapid în direcţiile indicate, ci că, pentru a putea beneficia de capitalul de inovare şi creştere pe care îl oferă respectivele tehnologii, factorii de decizie vor fi nevoiţi să analizeze în decurs de maximum doi ani beneficiile pe care acestea le oferă.

Pentru Gartner, în 2014, principalele zone de creştere sunt similare cu cele nominalizate de IDC: mobilitate, Cloud, Social Media şi analiza volumelor mari de date.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite