Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Care sunt direcţiile de creştere ale industriei IT în 2014

17 Decembrie 2013




Mobilitatea este considerată însă de către cabinetul de analiză nu doar ca un motor de creştere, ci şi ca o provocare reală, estimările fiind că, până în 2016, volumul forţei de muncă se va tripla. Iar efectele, necunoscute încă ale fenomenului BYOD, vor crea probleme reale în ceea ce priveşte managementul device-urilor mobile, fapt care va impune necesitatea revizuirii radicale a politicilor de management şi securitate ale echipamentelor deţinute de către angajaţi. Analiştii avertizează că găsirea formulei optime de echilibru impune o ajustare permanentă a nivelului de flexibilitate şi confidenţialitate, în concordanţă cu cerinţele de business.

În ceea ce priveşte dezvoltarea aplicaţiilor mobile pentru mediul enterprise, Gartner preconizează că, în 2014, îmbunătăţirile de performanţă aduse pe Java Script vor face din HTML 5 mediul optim de dezvoltare al aplicaţiilor dedicate companiilor. Cabinetul recomandă dezvoltatorilor să se concentreze pe dezvoltarea unor modele de interfaţă extinse, care să includă opţiuni avansate de voce şi video, astfel încât să permită conectarea utilizatorilor în modalităţi noi.

Apps-urile câştigă teren

Gartner estimează că, beneficiind de avantajul că apps-urile sunt mai simplu şi mai rapid de dezvoltat, precum şi de faptul că pot răspunde mult mai exact unei cereri punctuale, piaţa dezvoltatorilor de astfel de aplicaţii va continua să crească, în timp ce cererea pentru sistemele informative clasice va înregistra un regres. Scăderea va fi amplificată şi de adoptarea pe scară largă la nivelul dezvoltatorilor a strategiei de a conecta şi integra mai multe apps-uri, creând astfel echivalentul unei soluţii IT clasice mai mari şi mai complexe. Analiştii avertizează însă că diversitatea în creştere de device-uri şi sisteme de operare, cu multiple versiuni aflate în funcţiune, va complica efortul de dezvoltare la nivel de interfeţe.

Creşterea amplorii fenomenului BYOD va avea efecte directe şi în zona Cloud, unde mediul enterprise se va confrunta cu imperativul aducerii împreună a serviciilor de tip Personal Cloud, specifice zonei consumer, cu cele de Private Cloud, care deservesc mediul business. Soluţia identificată de Gartner este crearea unor arhitecturi de tipul Hybrid Cloud, care permit un nivel ridicat de flexibilitate, integrare şi interoperabilitate. Noile modele de management al serviciilor Cloud hibrid vor modifica însă sensibil profilul şi structura departamentelor IT, care vor trebui să acţioneze ca nişte brokeri de servicii, capabili să gestioneze un mediu cu o dinamică ridicată, în care vor trebuie să agrege, integreze şi personalizeze mai multe servicii, la cererea utilizatorilor finali.

Analiştii afirmă că arhitectura Cloud-Client începe să înlocuiască din ce în ce mai rapid modelul Server-Client. În noua arhitectură, clientul este reprezentat de o aplicaţie (nativă sau browser-based) rulată online de pe un device mobil (de cele mai multe ori), conectat la Internet, iar serverul este înlocuit cu un set de servicii şi aplicaţii hostate pe o platformă Cloud scalabilă, capabilă să livreze pe mai multe device-uri.

Această schimbare de abordare a mediului enterprise va obliga dezvoltatorii de apps-uri şi servicii Cloud să găsească soluţii cât mai eficiente de economisire a lărgimii de bandă, a volumului de trafic, a cerinţelor de procesare (limitate încă la nivelul device-urilor mobile) şi a amprentei de stocare sub presiunea directă a costurilor.

Din perspectiva Gartner, adoptarea pe o scară din ce în ce mai largă în zona consumer a ofertei Personal Cloud va accelera trecerea de la epoca device-urilor la cea a serviciilor. Fapt care va face ca, în noua eră Hybrid Cloud, specificitatea echipamentelor de calcul să înceapă să piardă din importanţă pentru organizaţii, utilizatorii finali putând folosi o gamă extinsă de device-uri, din care clasicul PC nu va mai reprezenta decât una dintre multiplele opţiuni accesibile.

Alte zone cu potenţial care necesită o atenţie deosebită în decursul următorilor trei ani din perspectiva Gartner sunt: „Internet of Everything“ (un concept mai larg decât Internet of Things, care include orice produs sau serviciu), Software Defined Anything – există deja oferte concrete în zonele SDN (network), SDDC (data center), SDS (storage) şi SDI (infrastructure) – şi printarea 3-D, domeniu care va înregistra, conform analiştilor, o creştere de 75% în 2014, urmând ca în 2015 numărul echipamentelor vândute să se dubleze.

Direcţiile şi tendinţele detaliate mai sus sunt parţial vizibile şi pe piaţa locală. Chiar dacă amploarea fenomenului este, încă, redusă la momentul actual, există toate premisele ca, anul viitor, gradul de penetrare al acestora la nivel local să crească.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite