Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Acasă la… cloud computing

17 Decembrie 2013



Am avut recent ocazia să vizitez Centrul de Date Microsoft din Dublin, centru care susţine o bună parte din infrastructura pe care rulează serviciile Microsoft de cloud computing. Pentru a înţelege scara la care Microsoft derulează această linie de business, ar trebui să amintim din start că această facilitate beneficiază de o investiţie de 596 de milioane de euro şi oferă nu mai puţin de 15.000 mp cu servere şi alte echipamente IT.

Dacă toţi clienţii interesaţi de cloud computing ar putea vizita un astfel de Data Center, întrebările legate de securitate şi disponibilitate nici nu ar mai fi puse. În ultimii ani, Microsoft a investit în regiunea EMEA (Europe Middle East and Africa) peste 8.7 miliarde de euro în 28 de centre de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, fiind al doilea cel mai important investitor în activităţi de acest gen, după Toyota, la nivel global.

Cum arată un mega Data Center?

Centrul de date din Dublin este reprezentativ pentru această abordare, securitatea fiind la cel mai ridicat nivel, iar tehnologia – întotdeauna de ultimă generaţie. Inaugurat în 1999, centrul de date din Dublin trece deja printr-o a treia etapă de dezvoltare şi modernizare pentru a deveni unul dintre cele mai performante din Europa şi din lume.

Recent, Microsoft a început extinderea acestei facilităţi prin alocarea unei investiţii suplimentare de 170 de milioane de euro. Noul sector, bazat pe o structură de tip container, va deveni funcţional din primăvara anului viitor. Astfel, mega Data Center-ul, care susţine peste 200 dintre cele mai cunoscute servicii de cloud computing ale Microsoft, va ajunge la o suprafaţă operaţională totală de 15.700 mp, ceea ce echivalează cu aproape şapte terenuri de fotbal, doar la nivelul camerelor de date. Suprafaţa generală ocupată depăşeşte 50.000 de mp, iar investiţia totală ajunge la 594 de milioane de euro.

După cum spuneam, am vizitat această facilitate, iar dimensiunea şi nivelul operaţional sunt uimitoare. Mai mult, întreaga infrastructură este gestionată cu doar 80 de persoane. Este adevărat însă că echipa se va extinde cu 20 de angajaţi după finalizarea extinderii. Noua secţiune este construită în conformitate cu cerinţele generaţiei 4 şi va avea un coeficient PUE mediu (Power Usage Efectiveness) de 1,25, cu mult sub media europeană de 1,8-2. Această performantă se bazează, într-o bună măsură, şi pe climatul Irlandei, care permite răcirea naturală a serverelor, centrul de date Microsoft fiind printre puţinele din Europa care nu folosesc aerul condiţionat. De asemenea, centrul foloseşte doar 1% din cantitatea de apă utilizată de alte facilităţi similare şi reciclează nu mai puţin de 99% din deşeurile produse: ambalaje, cabluri etc.

Inovaţie şi investiţii în cloud

Centrul de date din Dublin este un element de bază pentru oferta de cloud a Microsoft, servicii precum Office 365, Skype, CRM Online, Windows Azure, Intune etc. fiind livrate din această locaţie. Din punct de vedere al securităţii şi logisticii, centrul de date din Dublin reprezintă un model de bune practici pentru întreaga industrie. La nivel global, Microsoft a investit peste 15 miliarde de dolari în infrastructura pentru cloud computing (peste 200 de servicii online în total, peste 1 milion de servere şi peste 2,5 miliarde MB de stocare) şi are în mod curent peste 1 miliard de utilizatori şi 20 de milioane de clienţi companii.

Cloud-ul, un motor de creştere

Cloud computing este unul dintre principalii factori care inovează industria IT în mod curent. Sub impactul cloud computing şi al tehnologiilor adiacente (mobilitate, Big Data, Internet of Things), economia se bazează tot mai mult pe IT pentru creşterea eficienţei şi profitabilităţii. Multe dintre livrabilele aduse de cloud există în piaţă de mulţi ani, însă tehnologia necesară era prea costisitoare pentru a putea fi puse în practică. Companiile mici pot avea acum însă acces la servicii care, altă dată, erau disponibile doar marilor corporaţii internaţionale. Complementar, personalul IT intră, de asemenea, într-o etapă nouă de dezvoltare, pe măsură ce o funcţie precum CIO se transformă din Chief Information Officer în Chief Innovation Officer, tocmai pentru a susţine acel suport de prospeţime, inovare şi dezvoltare de care întreaga economie are nevoie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite