Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Privire retrospectivă asupra evoluţiei resurselor umane IT&C īn 2013

17 Decembrie 2013



Domeniul IT&C reprezintă în continuare cel mai dinamic sector al pieţei forţei de muncă în România, anul 2013 continuând trendul stabilit în anii precedenţi, cu câteva particularităţi pozitive. Acest an a adus mai multe poziţii deschise atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării, mai multe oportunităţi de a lucra în străinătate, precum şi o creştere a cererii de specialişti în zona de web şi mobile development.



Particularităţile IT&C

Industria IT&C are anumite caracteristici definitorii, care influenţează decisiv evoluţia nevoilor de recrutare.

1. Nivelul general al cunoştinţelor cerut este avansat, chiar şi pentru poziţiile de entry-level

Pentru a intra în industria IT&C, candidaţii au nevoie de cunoştinţe de specialitate ce nu pot fi dobândite imediat printr-un training la locul de muncă. Sunt necesare cunoştinţe de programare, algoritmică, reţelistică sau baze de date, plus abilităţi de învăţare şi cunoştinţe tehnice generale. În plus, pentru a rămâne performanţi, angajaţii trebuie să fie la curent cu tehnologiile cele mai noi, să participe la cursuri şi să obţină certificări recunoscute pentru domeniile în care activează. Candidaţii sunt conştienţi de valoarea pe care o au pe piaţă şi au la rândul lor standarde ridicate cu privire la echipele în care trebuie să lucreze şi proiectele la care participă.

2. Cerinţa pentru angajaţi de nivel senior este mai mare faţă de alte domenii

Chiar dacă în ultimii ani majoritatea companiilor au încercat să atragă candidaţi cu experienţă, care să facă diferenţa într-o piaţă competitivă, în IT&C această tendinţă este chiar mai accentuată. Astfel, numărul poziţiilor deschise la nivel de senior este aproape dublu faţă de cele pentru juniori. Acest fapt relevă nevoia de expertiză pe care o au companiile, precum şi dificultatea mai mare de a atrage candidaţi cu experienţă.

3. Nivelul salarial este ridicat şi tendinţa angajaţilor de a schimba locul de muncă este mai redusă faţă de alte sectoare

Concurenţa puternică în domeniu a făcut ca nivelul salarial general să crească, astfel încât companiile să poată să menţină angajaţii valoroşi şi să atragă candidaţi cu experienţă. Datorită acestui fapt, fluctuaţia forţei de muncă este mai mică decât în alte sectoare, condiţiile existente favorizând companiile stabile care dezvoltă proiecte interesante şi lucrează cu tehnologiile cele mai noi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite