Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România – singura țară din UE cu responsabilități definite pentru persoanele implicate în protecția infrastructurilor critice

17 Decembrie 2013



Agențiile guvernamentale și internaționale sunt din ce în ce mai preocupate de securitatea teritoriului național și protecția infrastructurilor critice (IC), iar ritmul de dezvoltare a infrastructurii se așteaptă să crească rapid în anii care urmează. Pentru a afla ce au realizat autoritățile și companiile din România și din Europa din punct de vedere al protecției IC – cu evidențiere pe zona GIS –, am stat de vorbă cu Adrian Vîlciu, președinte executiv, Asociația Română pentru Promovarea Protecției Infrastructurilor și Serviciilor Critice.



Studiile demonstrează că o organizație are nevoie și de o soluție geospațială în procesul de protecție a IC. Care este rolul unei soluții GIS în acest proces?

Soluțiile geospațiale oferă un instrument foarte bun de management, prin vizualizarea diverselor caracteristici ale infrastructurilor critice în general, iar rapoartele către factorii de decizie se fundamentează mult mai bine. O soluție GIS asigură atât o ordine în cadrul diverselor substructuri ale infrastructurilor critice, cât și posibilitatea de a obține o informație globală, prin suprapunerea unor informații legate de diverse sectoare de infrastructură critică. Prin prelucrarea datelor și implementarea unor aplicații specifice se pot vizualiza amenințări, riscuri, tratări de riscuri, iar informația poate fi organizată în așa fel încât să se poată monitoriza programe de implementare de măsuri la nivel național sau regional.

Care sunt sectoarele care au nevoie de astfel de soluții?

În principal, toate sectoarele de tip infrastructură critică distribuită. Avantajul imens pe care îl văd se referă la sectoarele de infrastructură critică distribuite național sau regional, și atunci principalii utilizatori ai acestui instrument sunt sectoarele energie, transporturi, comunicații.

Există o presiune pusă pe operatorii de utilități ce îi obligă practic să achiziționeze GIS pentru protejarea IC?

Acest lucru rezultă dintr-o necesitate. Obligația vine din a-ți organiza informațiile conform Directivei INSPIRE, care cere realizarea unei anumite structuri de date, iar aplicațiile GIS reprezintă un suport util pentru conformarea cu cerințele directivei.

Care sunt obstacolele cu care se confruntă în prezent organizațiile care au nevoie acută de soluții pentru protecția IC?

Un aspect pe care îl consider foarte important e faptul că suntem la început cu pregătirea specialiștilor care activează în acest domeniu. Mă refer atât la pregătirea teoretică, cât și la aplicarea unor tehnologii care vizează activități de protecție a infrastructurilor critice. Mă bucur să constat că există firme, cum ar fi Intergraph, care se preocupă în acest sens, organizând o serie de conferințe și de simpozioane pe tema soluțiilor geospațiale. Este o campanie foarte utilă de informare a potențialilor utilizatori despre existența acestui instrument, dar și a celor care deja sunt utilizatori asupra îmbunătățirilor aduse sistemului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite