Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Culisele cuceririi celui de-al doilea Grand Prix la Salonul de la Geneva: Veni, vidi, vici!

17 Decembrie 2013



Aşa s-ar putea rezuma în trei cuvinte istoria atribuirii celui de-al doilea Grand Prix al Salonului de la Geneva inventatorului şi omului de afaceri Mircea Tudor şi firmei sale MB TELECOM. A reuşit cu această ocazie să spargă una din cutumele juriului de la Geneva, marcând şi o premieră în istoria Salonului de Inventică: aceea de a fi primul inventator care a cucerit două Mari Premii în mai puţin de 5 ani. Despre culisele Salonului 2013 şi ultimele produse inovative marca MB Telecom, pe rampa de lansare în 2014, într-un interviu de bilanţ, la cumpăna dintre ani.


Într-un interviu pe care mi l-aţi acordat în 2009 prevesteaţi, în încheierea acestuia, apariţia ROBOSCAN 2.0. Aţi declarat atunci că dezvoltaţi şi alte tehnologii alternative cu aplicabilitate în securizarea transfrontalieră, la fel de spectaculoase şi însemnate ca salt tehnologic ca ROBOSCAN. Puteţi previziona o lansare a Roboscan 3M?

În primul rând vreau să subliniez că rezultatele actuale generate de ROBOSCAN 2M, căruia i-am adăugat acronimul AERIA, ca să definească încă din denumire piaţa spre care ne îndreptăm, au depăşit mult estimările de acum 4 ani. Astăzi ne putem mândri că România deţine singura tehnologie din piaţa mondială pentru scanarea avioanelor. Atunci nu am putut să dau prea multe detalii despre proiect, care era activ la acea dată, dar încă secret, nefiind protejat ca proprietate intelectuală, dar l-am evocat ca pe un proiect generic. Astăzi avem cererea de brevet depusă, naţional şi internaţional, informaţia este publică, iar aplicaţiile şi solicitările care au venit din piaţa spre noi ne-au surprins prin gradul de interes al unor potenţiali clienti din domeniul aviaţiei civile şi militare, de pe toate meridianele lumii.

Ne puteţi istorisi evoluţia Roboscan AERIA de la idee la prototip? Dincolo de premiul de la Geneva, cum l-a primit lumea ştiinţifică, dar şi piaţa de echipamente de securitate aeroportuară?


Totul a pornit practic acum 5 ani, de la o întrebare pe care am primit-o la Departamentul de Stat al SUA, Washington DC, din partea unui oficial american, care într-o conferinţă de securitate a fost curios dacă putem genera o soluţie pentru scanarea avioanelor. Am răspuns atunci că nu ştiu. Ne-au trebuit 4 ani până am găsit conceptul, încă un an până am fabricat prototipul şi astăzi suntem singurii care deţinem tehnologia şi implicit singurii ofertanţi pe piaţa mondială.

Înainte de a intra în piaţă, am simţit nevoia să validăm tehnologia, conceptul şi fundamentul ştiinţific la ”Mecca inventatorilor” din lume, Geneva, care ne era binecunoscută încă de la ediţia din 2009, când am adjudecat pentru prima dată Marele Premiu.

Care au fost culisele celui de-al doilea succes de la Salonul de Inventica de la Geneva?

În ediţia de anul acesta ştiam că nu avem nicio şansa la „GrandPrix”, ştiam că una dintre cutumele juriului era să nu acorde Marele Premiu de două ori aceluiaşi competitor, cutuma neîncălcată niciodată timp de 40 de ani. Cu toate acestea am mers la Geneva din nou cu o desfăşurare de forţe impresionantă, cu un stand de 200 mp, în care am expus un model de scanner real, un avion real, demontat la Bucureşti şi reasamblat la Geneva, care a făcut senzaţie, deoarece toată lumea se întrebă cum a aterizat acolo în mijlocul sălii de expoziţie. A fost o probă de capacitate logistică.

A costat cred enorm...

Da, a costat mult, dar a meritat. Am reuşit să stârnim, încă de la primele ore după deschidere, un interes uriaş, pe toată orizontala, din partea celorlalţi expozanţi, din partea vizitorilor, din partea presei internaţionale. Vorbim de peste 150 de jurnalişti de pe toate meridianele şi astfel am ajuns în atenţia generală cu o cotă de interes mult peste celelalte invenţii expuse.

Interesul major al tuturor a pus juriul într-o situaţie inedită. Pe de o parte aveau o regulă neîncălcată de 40 de ani, de cealaltă parte era o invenţie din cele 1000 expuse spre care se îndrepta majoritar atenţia tuturor. Iniţial, juriul şi-a propus o soluţie de compromis şi anume, să acorde două Grand Prix-uri. Un Grand Prix unei invenţii nepremiate anterior şi un Grand Prix „de consolare” invenţiei noastre. Încercând să găsească a doua invenţie, au constatat că oricare din toate celelate invenţii ar fi pus juriul într-o problemă de imagine proprie, pornind de la obiectivitatea unui juriu, care ar fi ridicat artificial o altă invenţie la aceeaşi înălţime de podium cu invenţia noastră. Ultima concluzie a fost că nu găsesc o altă invenţie care să rivalizeze cu a noastră şi decizia finală a fost încălcarea regulii şi acordarea unui singur Grand Prix companiei MB Telecom, deci pentru a doua oară unui concurent, fapt unic în istoria Salonului de Invenţii de la Geneva.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite