Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei, un reper al cercetării academice romāneşti

17 Decembrie 2013



Demarat iniţial în ideea de a oferi un mediu de colaborare universitar la nivel naţional, menit să întărească colaborarea interdisciplinară între oameni de ştiinţă din diverse domenii de cercetare, Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei, coordonat de Departamentul de Calculatoare, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, este la ora actuală o infrastructură de cercetare complexă, cu proiecte şi realizări ambiţioase.

În ultimii ani, activitatea de cercetare ştiinţifică a devenit unul dintre pilonii strategiei educaţionale promovate de către Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. La momentul actual, cercetarea ocupă un loc central în panoplia de activităţi ale celor peste 150 de cadre didactice şi cercetători din facultate, precum şi ale studenţilor din ani terminali şi ale absolvenţilor aflaţi la studii postuniversitare.

Pentru a-şi susţine strategia şi a o transpune cât mai eficient în practică, facultatea a susţinut constant dezvoltarea şi dotarea la standarde europene a centrelor şi laboratoarelor de cercetare, deţinând la momentul actual o infrastructură de cercetare modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.

Dintre acestea, se evidenţiază Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei (CNTI), un centru în care se dezvoltă atât proiecte de cercetare, la nivel naţional şi internaţional, în colaborare cu centre şi instituţii similare, cât şi parteneriate cu companiile, facilitându-se astfel inovarea şi transferul de tehnologie avansată, din mediul academic în cel economic.

Misiune şi structură

Încă din etapele preliminare, misiunea CNTI a fost aceea de a promova activităţile de cercetare avansată şi interdisciplinară, de a facilita colaborarea dintre cercetătorii din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi cercetătorii din alte domenii şi de a oferi comunităţilor academice accesul la o infrastructură puternică de calcul.

Procesul construirii structurii actuale a CNTI a demarat cu proiectul CoLaborator, finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Banca Mondială, al cărui principal obiectiv a constat în dezvoltarea unui mediu de colaborare interuniversitar, organizat la nivel naţional, menit să întărească colaborarea între oameni de ştiinţă din diverse domenii de cercetare.

Infrastructura actuală a fost dezvoltată ca urmare a proiectelor: EU-NCIT – NCIT leading to EU IST Excellency, GEEA - Centru de resurse Grid multi-core de înaltă performanţă pentru suportul cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării ştiinţifice pe plan european; e-Learning - platforma de e-learning şi curricula e-content pentru învăţământul superior tehnic; ERRIC - Empowering Romanian Research on Intelligent Information Technologies.

Prin promovarea cercetării avansate şi interdisciplinare, CNTI a contribuit efectiv la dezvoltarea resurselor umane şi a facilitat integrarea în reţeaua de noduri de excelenţă universitară din Europa şi SUA, oferind totodată un suport solid în sprijinirea transferului tehnologic.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite