Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Bursa de proiecte” convinge mediul de afaceri să investească în ideile studențești

17 Decembrie 2013



„Bursa de proiecte” (www.bursa-proiecte.ro), program al Ministerului Educației Naționale, implementat și derulat în Universitatea Politehnica din București, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești şi Universitatea „Ovidius” din Constanța, și-a propus să dezvolte spiritul și cultura de tip inovativ-antreprenorial a studenţilor și universităţilor din România și să conecteze totodată mediul academic la nevoile reale ale angajatorilor. Prin realizarea unei platforme on-line, s-a creat un spaţiu profesional, unde ideile şi planurile de afaceri ale studenţilor au intrat în atenția companiilor din mediul de afaceri. În articolul de față vom prezenta reușitele studenților Universității „Ovidius” din Constanța, care au convins o serie de companii locale să investească în proiectele lor inovative.

Manager-lider partener ing. Laurențiu Sîrbu, sintetizează istoria acestui succes: „În urmă cu 3 ani, Universitatea „Ovidius” din Constanța s-a înrolat cu entuziasm la un proiect ingenios, menit să schimbe percepția studenților asupra accesului pe piața muncii, dar și atitudinea în fața provocării de a-și valorifica la maxim inventivitatea, capacitatea de muncă și spiritul antreprenorial. Cu entuziasmul vârstei de a trece peste orice obstacol cu ușurință, studenții universității noastre au reușit să dezvolte primul proiect listat pe Portalul de proiecte și licitații, primul ce a avut parte de o evaluare completă în Platforma de evaluare, primul ce a primit cotație pe platformă, primul care a primit ofertă din partea unui agent economic și primul proiect tranzacționat cu succes. Ne bucurăm că am reușit să le insuflăm ideea de antreprenoriat ca soluție pentru viață și să-i susținem în demersul lor de a-și face o carieră chiar din băncile facultății”.

3 proiecte tranzacționate


Colaborarea foarte strânsă dintre universitățile partenere și partenerul IT, Novensys Corporation, a condus la realizarea și implementarea unei platforme colaborative de mare performanță, care constituie instrumentul principal de comunicare și manifestare a interesului pentru facilitățile oferite de proiect, dar în același timp și un barometru prin care se poate măsura impactul asupra economiei reale. „Rezultatele nu au întârziat să apară și prin prisma lor putem considera că a fost implementat cu succes proiectul, astăzi putând să ne mândrim cu un număr de 3 proiecte tranzacționate și cu altele aflate în faza de negocieri”, a adăugat Manager-lider partener ing. Laurențiu Sîrbu.

„All In One Manager”, prima reușită și „investiție în viitor”

Primul proiect tranzacționat pe platforma Bursei de proiecte a fost conceput de doi studenţi ai Universităţii „Ovidius” din Constanţa și se numește „All In One Manager”. Acesta reprezintă un Data Management System, ce permite administrarea fluxului de business, indiferent de modificările ce au loc în ierarhia firmei. Pornind de la câțiva algoritmi clasici din Geometria computațională, ce rezolvă problemele de localizare în grafuri planare fără autointersecții, studenții au reușit să dezvolte un algoritm ce eficientizează managementul unei companii prin identificarea zonei de productivitate maximă și transferul de management spre acea zonă.



Îndrumați de lect. univ. dr. Alexandru Bobe și ajutați de doi absolvenți, Valentin Teodoru și Florin Ciocan (ce au participat și la Lansarea Laboratorului Bursei de proiecte), studenții Marius Rusu - fondator și Andrei Mișcu - co-fondator au dezvoltat pe baza nevoilor agentului economic Costin Sorici, administrator la Project Management Solutions, un Data Management System inovativ, ce este folosit pentru administrarea complet online a unui sistem educațional nou pentru preșcolari.

În cadrul Laboratorului Bursa de proiecte studenții consideră că au căpătat cunoștințe anteprenoriale și au reușit să aplice cu succes noțiunile teoretice de informatică, acestea devenind vandabile. Andrei Mișcu vede acest proiect ca pe o investiție în viitorul lui și nu ca pe o activitate extracurriculară, ținând cont că industria IT este într-o permanentă ascensiune. Andrei Dumbravă, anul II la specializarea Informatică, a reușit să aibă un alt tip de beneficiu de pe urma proiectului și anume angajarea în cadrul unei firme de IT, ce a participat la lansarea proiectului.



Colectivul Universității „Ovidius”, remarcat pentru proactivitate



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite