Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Felix Telecom şi Ciena implementează īn Romānia noutăţi mondiale īn domeniul reţelelor optice de mare capacitate

18 Decembrie 2013



În urmă cu ceva timp, o companie românească înregistra o premieră în Europa de Est: Felix Telecom realiza cu echipamente Ciena prima legătură de 100 Gbps între două noduri din reţeaua RoEduNet, dedicată utilizatorilor din sistemul românesc de cercetare şi educație. Felix Telecom şi reprezentanţii CIENA au prezentat recent în cadrul seminarului „Packet and Optical Networking made Simplier” ultimele noutăți din domeniul transmisiilor optice de mare capacitate.

„Infrastructura de ultimă generaţie oferă oamenilor de ştiinţă şi cercetătorilor din România o reţea de cea mai mare capacitate pe piaţa comercială pentru ştiinţă şi proiecte de educaţie în cadrul proiectului RoEduNet", scria în 2011 presa. Reţeaua de 100 gigabiţi conectează Bucureştiul cu Iaşiul. Infrastructura s-a realizat de către Felix Telecom, Gold Partener Ciena, care a fost responsabil cu serviciile de proiectare, instalare şi configurare, atât pentru reţeaua de 10G, cât şi pentru noua infrastructură de 100G.

RoEduNet conectează universităţi, şcoli, centre de cercetare şi instituţii culturale din România. Reţeaua foloseşte peste 4.200 km de fibră optică pentru a lega oraşe şi campusuri universitare şi face parte din GEANT, reţeaua europeană de educaţie şi de cercetare. Ea se constituie într-unul din proiectele de referinţă ale Felix Telecom. Compania, fondată acum mai bine de 20 de ani, şi-a legat numele de multe premiere de pe piaţa românească:

• La începutul anilor 2000 a implementat centre de contact pentru Vodafone, Orange şi Cosmote, realizând în România cu această ocazie primul IP Call Center care a intrat în producţie din Europa, primul Contact Center Multimedia şi primul IVR dintr-o reţea de operator;
• A realizat prima reţea naţională de telecomunicaţii ATM bazată pe echipamente Nortel Passport, beneficiar STS;
• A dotat complet un spital mobil de tip militar, pentru ROMTEHNICA.
• Prezentarea conceptului OPn de către reprezentanţii Ciena a deschis seminarul. Arhitectura OPn combină multiple faţete ale comutării de pachete şi reţelelor optice cu interfeţe deschise, software, pentru a conferi următoarele facilităţi:
• Programabilitatea: soluţii software avansate de control pentru a face întreaga reţea programabilă (nu doar porturi sau sisteme individuale), capabilă să aloce automat resurse;
• Scalabilitatea: noi facilităţi pot fi adăugate pe parcurs, astfel încât se poate ajunge la o dezvoltare exponențială;
• Aplicaţii la nivel de reţea: care determină comportarea reţelei programabile ca o singură platformă de infrastructură, care utilizează interfeţe deschise pentru a administra resursele reţelei în paralel cu cele de calcul şi stocare într-un mediu virtual.

A fost prezentată, de asemenea, arhitectura SDN (Software Defined Network), un concept avansat capabil să integreze pe nivele (de infrastructură, control şi aplicaţii) sistemele de management ale reţelei. SDN separă planul de control de planul de date şi permite rularea softului de aplicaţii inteligent în reţea pentru a exercita un control mai mare şi optimizarea reţelei în totalitatea ei. SDN permite schimbarea în timp real a vitezelor de transmisie şi a planificării canalelor DWDM bazate pe cerinţele de trafic. Un aspect specific SDN este decuplarea hardware-ului reţelei (transponderi ROADM) de partea de software de control (optimizarea căilor, selectarea ratelor de date).

Portofoliul de soluţii de comutare de pachete al CIENA combină capacitatea unor echipamente şi a software-ului de a furniza servicii Carrier Ethernet de mare viteză. Soluţiile schimbă radical furnizarea de servicii Ethernet de business prin avantajele economice pe care le oferă pentru backhaul pentru operatorii mobili, interconectarea centrelor de date şi dezvoltarea infrastructurii companiei prin scăderea complexităţii şi maximizarea ROI. Cu o linie de produse vastă, bazată pe Service-Aware Operating System (SAOS) şi One Control Unified Management System, operatorii de reţea pot simplifica service-ul şi maximiza valoarea adăugată oferită utilizatorilor finali.

Introducerea în 2010 a tehnologiilor optice coerente în domeniul fibrelor optice marchează un punct de cotitură în istoria evoluţiei acestora spre transportul unor capacităţi uriaşe, după momentele precedente WDM (1980) sau EDFA (anii 2000). Avantajele tehnologiilor coerente sunt incontestabile, menţionând aici doar capacitatea uriaşă a mediului de transmisiune (mergând spre limitele impuse de legea lui Shannon), o dezvoltare a reţelei facilă şi o implementare simplă, o infrastructură programabilă şi o arhitectură nouă.

De tehnologiile coerente de transmisie optice de la CIENA, după mai mulți ani de experiență în implementare, beneficiază mai mult de 80 de clienți din întreaga lume cu peste 7.000 de interfețe coerente livrate pentru linii 40G/100G, care folosesc mai mult de 6,5 milioane de kilometri de fibră optică coerentă. Parte din tehnologiile CIENA prezentate au fost implementate în reţeaua RoEduNet.

Participanţii la seminar au exprimat „la cald” câteva păreri despre noile tehnologii revoluţionare prezentate în cadrul seminarului:

Mai multe soluţii extrem de noi, inovative au fost prezentate la seminar. Cum apreciaţi interesul audienţei şi şansele ca aceste tehnologii să fie implementate în România în viitorul apropiat?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite