Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine câștigă din eliminarea taxelor de roaming?

18 Decembrie 2013



În toamna acestui an, Comisia Europeană a adoptat cel mai ambițios plan al său în 26 de ani de reformă în domeniul pieței telecomunicațiilor: „Continentul conectat”. Dacă va fi adoptat, acesta va introduce o serie de schimbări majore, printre care și eliminarea taxelor de roaming în interiorul UE. Măsura este contestată de operatorii telecom din Europa, care atrag atenția că, în urma implementării acesteia, vor înregistra pierderi foarte mari, care vor fi resimțite de clienți (prin majorarea tarifelor naționale și mai puține investiții în servicii și infrastructură).

Vodafone, Orange şi Telefonica, trei dintre cei mai mari operatori europeni, au precizat că ar înregistra pierderi de 7 miliarde de euro în urma adoptării acestei măsuri. Conform unei analize publicate în online.wsj.com, roamingul internațional în Europa reprezintă aproximativ 3% din veniturile grupului Vodafone.

Promotoare a ideii de eliminare a taxelor de roaming, Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabilă cu agenda digitală, susține că o piaţă telecom comună în UE ar însemna 110 miliarde de euro în plus la PIB-ul Uniunii, echivalentul a 0,8%.

La nivel mondial, veniturile din roaming pentru operatorii GSM depășesc 50 de miliarde de dolari pe an și cresc într-un ritm rapid, Europa fiind în continuare zona unde serviciile de roaming generează cele mai mari venituri pentru operatori.

Conform Informa Telecoms & Media, până în 2015 veniturile din roaming vor crește cu 86%, ajungând la 67 de miliarde de dolari (au fost luate în calcul și reducerile de tarife impuse de Uniunea Europeană).

Ce presupun noile reglementări?

Desființarea taxelor pentru apelurile primite în roaming începând cu 1 iulie 2014 ar presupune ca operatorii de telecomunicații să aleagă între: a oferi pachete care vor fi valabile oriunde în Uniunea Europeană și ale căror prețuri vor fi dictate de concurența internă; și a permite clienților să se „decupleze”, adică să opteze pentru un furnizor de roaming care oferă tarife mai mici (fără a trebui să cumpere o nouă cartelă SIM).

Conform noii propuneri, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o rețea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel național interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o rețea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăși 0,19 euro pe minut (plus TVA).

Pentru a fi adoptată, măsura va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a celor 28 de state membre.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite