Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine câștigă din eliminarea taxelor de roaming?

18 Decembrie 2013




Impactul asupra operatorilor telecom

Comisia Europeană admite că noile măsuri pot duce la reducerea unui flux de venituri pentru operatori. Conform unei analize de impact, dacă apelurile în roaming și cele intra-UE ar fi furnizate la tarife naționale, în cazul celui mai pesimist scenariu (și anume dacă nu se ține cont de efectele flexibilității tarifelor sau de criteriul utilizării rezonabile pentru apelurile în roaming), se estimează o pierdere anuală de venituri de 1.650 de milioane de euro ca urmare a pierderii veniturilor din roaming și o reducere cu 700 de milioane de euro a veniturilor legate de apelurile internaționale. În plus, o pierdere a veniturilor operatorilor s-ar fi produs oricum, în special ca urmare a Regulamentului privind serviciile de roaming (care prevede că diferența dintre tarifele naționale și cele internaționale în roaming trebuie să se apropie de zero până în 2016), a creșterii concurenței și a schimbărilor tehnologice (de exemplu, telefonia prin internet).

Conform analizei CE, acest cadru va permite valorificarea unor noi surse de venituri, utilizarea spectrului de frecvențe radio în condiții mai bune și realizarea de economii de scară.

Ce soluții de contracarare a acestor efecte iminente au, așadar, operatorii? În cazul în care noua măsură va fi adoptată, operatorii telecom vor fi nevoiţi să majoreze tarifele naționale şi să încheie alianţe cu operatori rivali.

Grupul Vodafone, de exemplu, pleda cu ani în urmă - și încă mai crede în această idee - pentru crearea unor rețele pan-europene, care ar fi răspuns la „provocarea roaming“ și care ar fi modelat o altfel de piață concurențială în Europa.



În ciuda unor valuri succesive de reforme pe care le-a întreprins Uniunea Europeană și care au contribuit la transformarea modului de furnizare a serviciilor de telecomunicații în UE, acest sector continuă să funcționeze preponderent pe baza a 28 de piețe naționale. Nu există nicio companie de telecomunicații care să funcționeze în toată UE, ceea ce face ca atât operatorii, cât și clienții să se confrunte cu prețuri și norme diferite.

Pentru că sectorul european al telecomunicaţiilor este încă fragmentat, întreprinderile europene au rămas în urma companiilor concurente din SUA şi Asia. Dacă în Europa există în prezent 38 de firme care operează rețele de telefonie mobilă, în SUA, China și Japonia nu sunt decât 4.

Fragmentarea nu afectează doar acest sector, ci multe alte sectoare precum transporturile și furnizorii de servicii transfrontaliere (comerțul, turismul, serviciile financiare).

Comisia Europeană vrea ca peste 100 de operatori de telefonie mobilă de pe continent să își consolideze poziția și să devină jucători mai puternici și în afara granițelor țării de origine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite