Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine câștigă din eliminarea taxelor de roaming?

18 Decembrie 2013




Situația în România

Deși nu avem informații oficiale cu privire la veniturile din roaming ale operatorilor autohtoni de telefonie mobilă, putem afirma că noile reglementări îi vor afecta mai mult decât pe colegii și rivalii din Vest. Un prim motiv e legat de piața extrem de concurențială din România, care a dus la scăderea dramatică a costurilor apelurilor de voce (există o diferență foarte mare între tarifele practicate de operatorii europeni și cei din România, evident în defavoarea ultimilor).

Al doilea motiv este legat de recenta propunere a ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) de reducere a tarifelor de terminare la puncte fixe și mobile, pentru a stimula concurența în piața serviciilor de telefonie.

Conform operatorilor, reducerea tarifelor de interconectare le va diminua veniturile anuale cu 200 de milioane de euro, situație care va afecta dinamica investițiilor în dezvoltarea infrastructurii existente sau în implementarea 4G.

Deși vânzările masive de smartphone-uri au contribuit la creșterea veniturilor jucătorilor telecom din traficul de date și vor continua să genereze și în viitor profituri considerabile, conform ANCOM, peste 70% din utilizatorii din România își limitează apelurile naționale de pe telefonul mobil, din cauză că sunt preocupați de costurile prea mari ale comunicării. Apelurile „în rețea” au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile.

Nu în ultimul rând, operatorilor telecom le-a fost ridicată recent încă o miză la fileu, prin adoptarea actului normativ privind impozitul pe construcţiile speciale, care va avea un impact direct asupra profiturilor acestora.

Există beneficii din reducerea tarifelor de roaming?

Conform analizei CE, beneficiile sunt semnificative atât pentru sectorul telecom, cât și pentru restul economiei europene, și se vor concretiza în câștiguri potențiale de câteva zeci de miliarde de euro pe an.

În primul rând, se preconizează beneficii imediate de pe urma dinamizării pieței europene a telecomunicațiilor în sectoarele direct legate de aceasta, cum ar fi fabricarea echipamentelor de telecomunicații, dezvoltarea de aplicații și industria conținuturilor.

În al doilea rând, domenii precum industria auto, sectorul logistic sau sectorul energetic vor beneficia în cadrul pieței unice de o mai bună conectivitate și de creșteri ale productivității, de exemplu datorită avantajelor oferite de aplicațiile de cloud computing și ale celor aferente serviciilor de comunicații de tip Machine-to-Machine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite