Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vot istoric în Parlamentul European pentru egalitatea de gen

18 Decembrie 2013




La 14 noiembrie 2012, Comisia a adoptat o propunere de directivă care prevede obiectivul minim ca 40% din funcțiile neexecutive în organismele de conducere ale societăților cotate la bursă din Europa să fie ocupate de persoanele aparținând sexului subreprezentat până în 2020 sau, în cazul întreprinderilor publice cotate la bursă, până în 2018.

Profil de țară: România și echilibrul de gen în consiliile de conducere

În România nu au fost luate până în prezent măsuri naționale pentru îmbunătățirea echilibrului de gen în consiliile de conducere.

În țara noastră, sistemul de guvernanță a companiilor permite existența unui sistem de conducere dual (cu două niveluri) cu funcții separate de supraveghere (Consiliul de supraveghere) și management (Directorat) sau a unui sistem unitar cu un singur consiliu director (Consiliul de administraţie).



Femeile reprezintă 11,9% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari companii cotate la bursă din România (indicele ROTX). Această pondere este sub media UE (15,8%). Nu există femei la președinția consiliilor de conducere ale companiilor analizate, însă 10% dintre directorii generali executivi sunt femei, adică cu mult peste media UE.

În ceea ce privește cifrele referitoare la directorii executivi și neexecutivi, femeile reprezintă 12,5% din directorii neexecutivi și 30,5% din directorii executivi ai celor mai mari companii cotate la bursă din România. Cifra referitoare la directorii executivi este de circa trei ori mai mare decât media UE, însă cifra referitoare la directorii neexecutivi este sub media UE.



În perioada 2003-octombrie 2012, ponderea femeilor în consiliile de conducere ale companiilor din România a variat între 10 și 20%. Dat fiind eșantionul relativ mic din România (12 companii) – conform analizei realizate de CE – aceste evoluții de la an la an pot apărea atunci când una sau mai multe companii cu femei în poziții de conducere ies din indicele blue-chip care definește eșantionul, fiind înlocuite de companii cu consilii de conducere în care predomină bărbații (sau viceversa). Conform analizei CE, nu există nicio tendință evidentă pentru îmbunătățirea situației.

În Uniunea Europeană, există circa 7.500 de companii cotate la bursă și înregistrate în UE (cifră din 2011). Datele disponibile indică faptul că aproximativ o treime dintre acestea sunt IMM-uri (companii cu mai puțin de 250 de angajați), ceea ce înseamnă că o propunere legislativă ar putea afecta în total circa 5.000 de companii. CE estimează că aproximativ 200 dintre acestea sunt cotate în România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite