Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ROMTELECOM: Rezultate financiare bune, dar 8,8% din abonati au migrat

02 Aprilie 2006



Rezultatele financiare si operationale ale Romtelecom din 2005, in conformitate cu standardele US GAAP, indica in general cresteri fata de anul 2004. Astfel, beneficiile din exploatare se apropie de miliardul de euro (crestere cu 10,3% fata de anul 2004), venitul brut- EBITDA (inainte de depreciere si amortizare) a crescut cu 16,9%, in timp ce venitul din exploatare este cu 19,4% mai mare fata de anul 2004. Profitul a atins 233 milioane euro, inregsitrand o crestere de 4,4% fata de anul anterior.
Cheltuielile de investitii au marcat o scadere cu 34% fata de anul anterior (in termeni reali 47 milioane euro) , datorita suspendarii implementarii tehnologiilor Next Generation Network. Acest program de investitii insuma aproape 500 milioane euro, esalonate pe mai multi ani. Legat de investitii, directorul executiv James Hubley considera ca in tara noastra nu este un climat favorabil de atragere a investitorilor straini, si a facut aluzii la atitudinea ANRC privind tarifele de interconectare. Compania va continua insa modernizarea retelei de acces, instalarea cablurior de fibra optica in orase, instalarea ONU-urilor pe strazi si deservirea abonatilor cu servicii de date de banda larga. Dl. Hubley a estimat ca acest program care aduce fibra optica mai aproape de abonat va costa Romtelecom aproximativ 100 milioane euro. Alte aspecte pozitive se inregsitreaza la capitolul lichiditati (in crestere cu 64,9%) si prin scaderea cu aproape 14% a datoriilor pe termen lung (la 131 milioane euro). Rezultatele operationale din 2005 arata insa ca 8,8% din abonatii Romtelecom (380 000) au migrat spre alte companii care ofera servicii de telefonie mobila in special si fixa. Si traficul total a inregistrat o scadere cu 3%. Romtelecom aplica o politica de eficientizare (exprimata prin numarul de linii per angajat) in paralel cu reducerea voluntara a personalului, compania oferind numai anul trecut plati compensatorii de 72 milioane de euro. Astfel au parasit compania 5000 de angajati (o scadere cu 27,8%) , in timp ce numarul de linii per angajat a crescut cu 26,4%, de la 240, la 303. Romtelecom a platit anul anterior taxe si impozite insumand 98 milioane Euro. Obiectivele pentru 2006 ar fi continuarea modernizarii retelei de acces, implementarea un or pachete de preturi pe segmente diferite de clienti, extinderea serviciilor de date si ADSL limitat, pregatirea Romtelecom pentru implementarea acordului USA Sarbanes Oxley. O problema aparte subliniata de directorul Hubley a fost o investitie de 38 milioane euro , demarata in 2002 pentru deservirea a 21000 abonati din mediul rural (din judetele Alba, Buzau, Cluj) prin intermediul unei tehnologii wireless, care actioneaza in spectrulde frecvente care se suprapune cu cel alocat 3G. Compania Connex a achizitionat prin licitatie guvernamentala acest spectru de frecvente, si cum doreste sa dispuna pe deplin de acestea, clientii Romtelecom au inceput sa fie deconectati iar investitia este foarte posibil sa treaca la pierderi. Guvernul a promis ca se va implica in negocierea pentru un spectru diferit de frecvente.
Dar Catalin Dima, director juridic , a apreciat ca Romtelecom nu va primi nici o despagubire pentru faptul ca Guvernul a acordat licenta catre Connex Vodafone, considerand ca decizia din 2002 a fost politica. Investitia pentru trecerea la un alt spectru este considerata foarte mare de reprezentantii Romtelecom, fiind pentru moment exclusa.
Dl. Hubley a subliniat ca problema tarifelor de interconectare este spinoasa si va fi transata in justitie, deoarece domnia sa considera ca rata de interconectare acopera doar 20% din costurile operatorului dominant.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite