Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fonduri nerambursabile de aproape 22 de milioane de euro pentru cercetătorii romāni

18 Decembrie 2013



România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 21.681.063 de euro prin intermediul programului „Cercetare în sectoarele prioritare”. Alocarea acestei sume reprezintă materializarea prevederilor Acordului de implementare a programului „Cercetare în sectoarele prioritare", semnat de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European.

Beneficiarii direcţi sunt instituţiile naţionale de cercetare, precum şi partenerii din mediul economic care se încadrează în categoria IMM-urilor. „Aceste fonduri vor contribui la susţinerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea românească aproape de cea realizată în spaţiul european. Alocarea lor arată determinarea noastră de a face din sectorul cercetării unul dintre motoarele de dezvoltare ale României", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda şi Liecthenstein şi vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte în următoarele domenii: ştiinţe sociale şi umaniste, energie regenerabilă, sănătate şi alimentaţie sănătoasă şi managementul protecţiei mediului. Norvegia este principalul contributor al programului, cu o contribuţie de 97%. Obiectivele majore ale granturilor SEE şi norvegiene sunt reducerea disparităţilor sociale şi economice în Spaţiul Economic European, respectiv întărirea relaţiilor bilaterale dintre statele donatoare şi cele beneficiare.

Pe 10 decembrie 2013, la Universitatea Politehnica din Bucureşti a avut loc evenimentul de informare publică (Info Day) pentru competiţia 2013 din cadrul acestui program, precum si evenimentul de identificare parteneri (Brockerage) asociat acestei competiţii. Evenimentul de identificare a partenerilor a fost organizat cu scopul de a facilita întâlnirea dintre cercetătorii din Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi România (ţări partenere ale Programului), în vederea stabilirii de parteneriate care să se materializeze în propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, tip Joint Research Projects (JRP), ce pot fi depuse până la data de 17 ianuarie 2014 pe site-ul www.uefiscdi-direct.ro. (Informaţii suplimentare pot fi obținute la adresa:http://uefiscdi.gov.ro/articole/3458/EEA-Financial-Mechanism-2009-2014.html)

Valoarea minimă solicitată pentru un proiect este de 500.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.500.000 euro pentru o perioadă de 3 ani.

În perioada de finanţare 2004-2009, România a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii cheie, precum protecţia mediului, producţia sustenabilă, sănătate şi îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea societăţii civile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite