Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Start pentru testarea publica a portalului e-România dezvoltat de Omnilogic

24 Decembrie 2013



Luni, 23 decembrie 2013, la sediul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI) s-a anuntat inceperea fazei de testare in mediu real a portalului e-România, faza care va dura până la data de 31 martie 2014 si de la care se asteapta feedback din partea administrației publice, a cetățenilor și a mass-media.
Portalul e-România este proiectat ca un spațiu de dezbatere și interacțiune între cetățeni și autoritățile publice, precum și o platformă colaborativă între funcționarii din întreaga administrație publică.
La momentul lansării, portalul reprezintă, din punctul de vedere al conceptului de dezvoltare de perspectivă, doar punctul de plecare, informațiile urmând a fi actualizate si adancite în viitor direct de către autoritățile publice și comunitățile locale.
În ceea ce privește interacțiunea cu cetățenii, portalul e-România oferă o platformă de comunicare între administrația publică și cetățeni, destinata dezbaterilor publice pe teme de Administrație, Comunitate, Economie, Educație și Cultură, Sănătate și Protecție, Turism și Timp Liber, avand capacitatea de a deveni portalul web unic pentru toate instituțiile publice românești.
Cu atat mai mult cu cat Portalul oferă aplicații și instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare și management. În acest fel, instituțiile publice vor avea la dispozitie aplicații de planificare activități, monitorizare a implementării proiectelor, gestionare a resurselor, knowledge management, generarei de analize și rapoarte. Licențele software pentru aceste funcționalități sunt perpetue, iar accesul în platformă este protejat de soluții de securitate.
Platforma e-România conține interfețe de conectare la bazele de date aparținând administrației publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetățeni.
Portalul e-România oferă administrației publice o platformă profesională de dezvoltare cu mecanisme de replicare și multiplicare dinamică a componentelor existente (de ex.: portaluri, site-uri de prezentare, taxonomii, articole de conținut) care asigură scalabilitatea, flexibilitatea și extensibilitatea soluției, singurele limitări fiind acelea legate de capacitatea de stocare și memorie.
În cadrul evenimentului premergător lansării online propriu-zise , Adrian Franz Kalapis, Secretar General al MSI și președintele Comisiei de recepție a aplicației eRomânia2, a prezentat în detaliu funcționalitățile aplicației care se adresează cetățenilor și administrației publice.
Ultima fază a proiectului înainte de etapa de testare în mediu real cerută de către Comisie, a fost fază de testare de securitate. De la începutul lunii octombrie a anului 2013, Comisia de pregătire a recepției proiectului a solicitat realizarea de teste de securitate, testarea tuturor echipamentelor și a funcționalităților aplicației, care au fost finalizate în data de 18 decembrie 2013, cu avizul auditorului extern.
Prin ultimul act adițional semnat înainte de efectuarea recepției aplicației e-România2, se prevede prelungirea, fără costuri suplimentare, cu câte 12 luni a termenului de garanție pentru echipamente, mentenanță și software, de la data semnării acceptanței. De asemenea, pentru aplicația portalului, termenul de garanție, mentenanță și servicii post implementare a fost prelungit, fără costuri suplimentare, la 36 de luni, de la data semnării aceluiași act. În perioada de testare în mediul real, adică până la 31 martie 2014, un Grup Tehnic Operativ format din reprezentanți ai furnizorului Omnilogic, MSI, CERT-RO și ICI, va dubla eforturile furnizorului Omnilogic legate de buna funcționare și dezvoltare a portalului.
Proiectul cunoscut sub numele de eRomânia2 a fost dezvoltat de către firma Omnilogic în baza unui contract încheiat în anul 2010, a cărei valoare totală se ridică la 52.057.628 lei (TVA inclus). În anul 2010 și 2011 au fost achitate către furnizor, conform contractului, tranșe egale de câte 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitată suma 2.560.193,57 lei. Până în prezent, în anul 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmând ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei să se achite până la sfârșitul acestui an.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite