Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Traficul pe SWIFT creste constant

03 Aprilie 2006



Alke de BoerIn decembrie 2005, Romania a atins un numar record de mesaje trimise pe SWIFT, aproape de 5.200.000, cifra ce reprezinta o crestere de 70 de procente fata de 2004 si 24% din volumul de mesaje trimise la nivel de regiune. La baza acestei cresteri, alaturi de cresterea economica in general, a stat cea mai mare realizare a mediului bancar romanesc: Transfond. Rata de utilizare a retelei SWIFT de catre institutiile financiare romanesti va avea, conform asteptarilor, un trend crescator si in 2006, pe masura ce numarul utilizatorilor va creste. Mai mult, SWIFT pregateste migrarea spre etapa a doua de dezvoltare, prin care securitatea retelei va fi imbunatatita si adaptata la cerintele previzionate pentru urmatorii ani. Alke de Boer (foto) Regional Account Manager SWIFT, a sustinut in acest context o serie de prezentari in mediul bancar local, ocazie cu care i-am adresat o serie de intrebari despre impactul SWIFT in Romania.


Alke de Boer lucreaza pentru SWIFT de la inceputuri, adica de mai bine de 30 de ani. Este unul dintre veterani - colegii l-au numit “dinozaurul”- si se considera unul dintre ambasadorii SWIFT. Functia sa actuala este de Regional Account Manager pentru CEE, iar principala atributiune este promovarea retelei SWIFT in mediul financiar.
Dupa o serie de relatii punctuale cu sistemul bancar romanesc, in 1995, Romania a intrat in supervizarea sa directa in 2003, iar vizitele la Bucuresti s-au inmultit. S-a declarat uimit de evolutia generala a tarii, din punctul de vedere al economiei, al infrastructurii si chiar al mentalitatii, fapt ce reprezinta, dupa opinia sa, semnele evidente ale chemarii noastre europene.


Care este pozitia Romaniei, la nivel regional, din punctul de vedere al traficului de mesaje in reteua SWIFT?


Prezentarile pe care le-am sustinut in cadrul roadshow-ului din ultimele zile au continut numeroase date statistice. Conform acestor analize, tarile din regiunea Balcanilor au trimis in 2005 peste 20 de milioane de mesaje prin reteaua SWIFT, ceea ce reprezinta o crestere de 26 de procente prin raportare la anul 2004. Rata de crestere inregistrata pe regiune este peste cresterea medie de 12 % raportata la nivel mondial si are la baza cresterea economica generala obtinuta de aceste tari, printre care se afla si Romania. Romania, in particular, a avut o crestere spectaculoasa, de 76%. Acest procentaj semnificativ se datoreaza in principal activitatii Transfond, care a finalizat atat Sistemul Electronic de Decontare pe baza Neta - SENT -, cat si Sistemul de decontare pe baza bruta in timp real – ReGIS (Romanian electronic Gross Interbank Settlement ). Oricum, chiar si fara aceste componente, cresterea ar fi fost de 20% -25%, adica similara cu a altor piete din regiune. Prin numarul de vizitatori si de mesaje trimise, Romania se situeaza pe locul 40 intr-un top mondial.


Care este structura pietei romanesti in ceea ce priveste raportul plati/titluri?


Tranzactionarea titlurilor nu a reprezentat o cota prea mare in cadrul mesajelor trimise pe reteaua SWIFT. Doar 3% din mesajele trimise prin SWIFT sunt legate de titluri, dar in ceea ce priveste rata de crestere s-a inregistrat o dublare. Mesajele legate de plati reprezinta 90% din volum, iar 7% sunt cele in legatura cu diverse tranzactii financiare. Totusi, volumul mesajelor legate de titluri este la un nivel foarte coborat, mai ales daca avem in vedere ca pe piata Turciei, spre exemplu, acesta reprezinta aproximativ 20%. De cativa ani, structura pietelor mature este de forma: 60% mesaje legate de plati, 30% titluri si 10% alte tranzactii financiare.


Cum pregateste SWIFT migrarea catre etapa a doua?


2006 va fi un an al informarii despre etapa a doua a migrarii, etapa care are in vedere o modernizare a retelei din punctul de vedere al infrastructurii de securitate. Reteaua functioneza ireprosabil, cu o rata de disponibilitate de 99,98%, dar trebuie sa privim lucrurile in perspectiva si sa fim pregatiti pentru orice provocare. 2007 va fi anul in care vom monitoriza modul concret de up grade al infrastructurii, iar in 2008 vom trece gradual la noile module de securitate hardware si software, pentru ca la finalul anului toate bancile sa lucreze intr-un mediu mult mai sigur.


Credeti ca utilizarea conceptului Single Window se va generaliza in viitorul apropiat?


Conceptul Single Window se refera la utilizarea retelei SWIFT ca singurul canal de transport al mesajelor pentru toti jucatorii din piata financiara. In prezent, numeroase banci, nu doar din Romania, ci si din alte tari, folosesc metode complementare - internetul sau retele private - pentru a face afaceri cu alte banci sau cu institutii financiare corespondente.
Pe de alta parte, managerii IT sunt constienti de costurile asociate intretinerii acestor mijloace de comunicare, iar daca avem in vedere presiunea managementului superior asupra reducerii costurilor operationale sunt sigur ca bancile vor fi tentate sa renunte la retelele proprietare.
Aceste schimbari nu se pot face insa peste noapte, trebuind sa fie schimbate mentalitati pentru ca sistemul sa accepte acest concept. Timpul este potrivit pentru aceste schimbari, mai ales ca tot mai multe institutii financiare beneficiaza de avantajele oferite de SWIFT si, de aceea, cred ca in viitorul apropiat, cel putin in Europa, adica si in Romania, conceptul Single Window va deveni realitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite