Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Tranzactiile cu carduri Visa la comercianti au crescut de sapte ori mai rapid decat retragerile de numerar in 2013

31 Ianuarie 2014



Numarul tranzactiilor realizate cu carduri Visa emise in Romania direct la comercianti a crescut cu 20,7% in anul financiar 2013 , de sapte ori mai rapid decat numarul retragerilor de numerar (3%), ceea ce arata ca inlocuirea platilor in numerar cu cele prin card se accelereaza, potrivit rezultatelor anuale pentru Romania raportate de Visa Europe.


Numarul tranzactiilor cu carduri Visa la comercianti (atat la POS, cat si online) reprezinta 45% din totalul tranzactiilor cu carduri Visa.
Cheltuielile efectuate la comercianti pe carduri Visa emise in Romania au crescut cu 16,2%, in timp ce totalul sumelor cheltuite a crescut cu 10,7% (la 19,3 miliarde euro), ceea ce arata ca inlocuirea platilor in numerar cu cele prin card se accelereaza in portofoliul Visa.


Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut cu 3,7%, atingand pragul de 35 euro, ceea ce demonstreaza ca romanii isi folosesc cardurile Visa pentru a face plati frecvente si de valoare mai mica direct la comercianti. Comparativ, valoarea medie a tranzactiei cu cardul la comercianti in Europa este de 48,8 euro.


In 2013, portofoliul de carduri Visa emise in Romania a ramas stabil, la 7,15 milioane de carduri.
Segmentul cardurilor emise pentru companii a inregistrat pentru al treilea an consecutiv o crestere de doua cifre a tuturor indicatorilor. Astfel, s-au emis mai multe carduri Visa pentru companii (+13,9%), care au fost folosite pentru a realiza cheltuieli mai mari per total (+17,2%, la 4,24 miliarde euro) si tranzactii mai multe la comercianti (+20,8%). Un sfert (25%) din totalul cheltuielilor efectuate la comercianti cu carduri Visa se realizeaza pe cardurile pentru companii.


Cardurile de debit, principalul segment al portofoliului detinut de Visa Europe in Romania, au inregistrat o evolutie buna in 2013, confirmand faptul ca posesorii de carduri isi folosesc mai des cardurile pentru a plati direct la comercianti, fara costuri suplimentare. Numarul tranzactiilor efectuate cu carduri de debit Visa la comercianti (POS si online) s-a majorat cu 20,7% in 2013, in timp ce valoarea medie a platilor realizate direct la comercianti a scazut cu 3,5%. Totodata, valoarea platilor la comercianti cu carduri de debit a avansat cu 16,4%.


De asemenea, cardurile de credit au inregistrat o evolutie solida, intrucat numarul total al tranzactiilor efectuate direct la comercianti a urcat cu 20,5%, iar sumele cheltuite au crescut cu 13,4%. Datele Visa Europe arata ca romanii folosesc tot mai des cardurile de credit pentru articole cu valoare mai mica, valoarea medie a platilor realizate cu aceste carduri la comercianti scazand cu 5,9%.
„Comportamentul consumatorilor din Romania se schimba rapid, iar acest lucru se reflecta in gradul tot mai ridicat de utilizare a cardurilor la comercianti. Astfel, 45% din totalul tranzactiilor pe carduri Visa au loc direct la comercianti si ne indreptam rapid spre pragul la care una din doua tranzactii cu un card Visa sa fie efectuata direct la comercianti in cazul portofoliului Visa. In anul financiar 2013, s-au realizat aproximativ 628.000 de tranzactii cu carduri Visa in fiecare zi, cu 60.000 mai multe tranzactii pe zi fata de 2012. Obiectivul nostru a fost dintotdeauna inlocuirea platilor in numerar cu cele prin card si avem numeroase initiative in aceasta directie. Am inregistrat un progres considerabil in privinta promovarii utilizarii cardurilor pentru plati in sectorul public prin campania noastra traditionala privind plata taxelor si impozitelor locale cu cardul si, in plus, in prezent sustinem puternic utilizarea platilor cu cardul pentru imbunatatirea situatiei financiare a IMM-urilor in contextul unui mediu economic inca dificil”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe.


Visa Europe a continuat in 2013 sa promoveze platile electronice si a extins reteaua de acceptare din Romania, concentrandu-se atat pe IMM-uri si pe comerciantii online, cat si pe sectorul public.


Visa Europe a investit in 2013 peste 300 milioane de euro in tehnologii noi de plata, construind o platforma de plati europeana solida si sigura, cu ajutorul careia sa poata furniza noua generatie de tehnologii de plata.
Platile contactless au depasit momentul de cotitura pe multe piete si cresc intr-un ritm vertiginos in Europa, numarul tarilor in care este disponibila aceasta tehnologie dublandu-se fata de anul anterior (25 de piete). Numarul cardurilor contactless a crescut cu 53%, in timp ce numarul tranzactiilor aproape s-a triplat, iar cel al terminalelor de plata aproape s-a dublat. In acelasi timp, in Europa exista 62 de proiecte de plati contactless cu telefonul mobil, active sau angajate.
Comertul electronic si-a continuat cresterea la o viteza remarcabila in 2013, inregistrand un avans de 20% fata de anul precedent, la 239 miliarde euro. In plus, comertul electronic reprezinta 23% din volumele totale procesate de Visa. Aceasta evolutie coincide cu lansarea V.me by Visa de catre Visa Europe, primul serviciu de portofel digital paneuropean oferit de banci si institutii financiare, initial in patru tari – Franta, Spania, Polonia si Marea Britanie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite