Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

MasterCard si VISA atrag atentia asupra consecintelor limitarii comisioanelor interbancare

31 Ianuarie 2014



MasterCard impartaseste preocuparile autoritatilor de a reduce nivelul comisioanelor de interchange pentru a stimula plata cu cardul pe plan local. In acelasi timp, MasterCard atrage atentia asupra pericolului ca aceste masuri sa duca la cresterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri si la reducerea investitiilor institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati.


„Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Romania si Moldova, MasterCard.


„In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.


Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizeaza o reducere drastica a nivelului comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, avand drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comerciantii le suporta pentru acceptarea platilor electronice. In realitate, experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa, dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange.


Spre exemplu, in Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006-2010. Astfel, comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.


Prin urmare, exista pericolul ca masurile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sa conduca la o majorare pe alte cai a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare si sa descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. In plus, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita.

Opinie VISA
Visa Europe a luat la cunostinta recentul proiect de Ordonanta de Guvern care propune limitarea platilor in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 in sensul limitarii comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit şi de credit, precum si dezbaterile generate de aceasta propunere si doreste sa sublinieze cateva aspecte importante care ar trebui luate in considerare privind acest subiect.


Comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate – detinatori de carduri, comercianti, banci emitente si acceptatoare - si in stimularea folosirii platilor electronice. Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient.


Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa (7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%) si se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane (28% din PIB). Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Susan Michael
Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Global Finance Limited da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobândă de 3,2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul susanmichael911@hotmail.co.uk
23 Martie 2014, 07:18:49
Susan Michael
Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Global Finance Limited da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobândă de 3,2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul susanmichael911@hotmail.co.uk
23 Martie 2014, 07:18:50