Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

IFA - tradiţie şi valori identitare

06 Februarie 2014



De obicei, când oamenii vorbesc despre tradiţie se referă la ceva ce ţine de trecut. Din punctul meu de vedere, ea nu rămâne sigilată într-un timp apus, revolut, ci străbate prezentul într-o anumită manieră, ca un fir călăuzitor. In tradiţie se află resortul mental, afectiv şi spiritual ce orientează, adesea în forme mai putin vizibile, opţiunile, deciziile şi comportamentele noastre.

Tradiţia perenă a IFA include pasiune, dăruire şi demnitate puse în slujba şcolii româneşti de Fizică. Include încurajarea şi stimularea tinerilor ce păşesc cu mult curaj şi onestitate pe tărâmul fascinant al ştiinţei, a celor care nu privesc studiul ca pe o datorie, ci, cum spunea Einstein, “ca pe un prilej demn de invidiat ce te învaţă ce înseamnă influenţa eliberatoare a frumuseţii pe tărâmul spiritului, pentru bucuria ta personală şi beneficiul comunităţii căreia va aparţine munca ta de mai târziu”.

Din spiritul acestei tradiţii perene a luat naştere o alta: acordarea medaliilor IFA şi a diplomelor de onoare atât tinerilor care s-au remarcat prin rezultatele deosebite la olimpiadele internaţionale de Fizică şi Astrofizică, profesorilor coordonatori ai loturilor de olimpici de fizică la nivel universitar şi liceal, în semn de apreciere a meritelor deosebite avute în construirea şi promovarea unei culturi a performanţei în domeniul fizicii precum şi unor personalităţi ale fizicii româneşti, în semn de apreciere pentru activitatea şi realizările acestora, multe dintre ele legându-şi numele de IFA.

Astfel, în cadrul Simpozionului ce a avut loc anul acesta, pe data de 17 decembrie, IFA a avut plăcerea de a acorda diploma de onoare, premiul și medalia IFA următorilor elevi şi studenti eminenți, medaliați internațional trei ani consecutiv:

Dan Cristian Andronic, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, actualmente student la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii. Palmaresul său include: medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică, ediţia 2013 – Copenhaga, Danemarca, medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, ediţia 2012 – Tallin, Estonia precum şi o medalie de aur obtinută la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, ediţia 2011 – Tuymaada, Rusia.
Sebastian Florin Dumitru, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, în prezent student al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, câştigător al medaliei de argint la Olimpiada Internaţională de Fizica, ediţia 2013 – Copenhaga, Danemarca, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, ediţia 2012 – Tallin, Estonia şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, ediţia 2011 – Tuymaada, Rusia.
Din păcate, distincțiile le-au fost conferite in absentia, întrucât niciunul dintre ei nu a putut participa. Diploma de onoare și premiul IFA au fost acordate de asemenea următorilor olimpici:
Cristian Alexandru Frunză, clasa a XI-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizica, editia 2013 – Copenhaga, Danemarca.
Tudor Ciobanu, clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat cu argint la doua ediţii consecutive ale Olimpiadei Internaţionale de Fizică, în 2013 desfăşurată în Copenhaga, Danemarca și în 2012 la Tallin, Estonia.
Denis Turcu, clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Fizica, ediţia 2013 – Copenhaga, Danemarca. Rezultate remarcabile a obţinut şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică ce a avut loc în august 2013 în Grecia (Volos) fiind medaliat cu aur (câştigător absolut) precum şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfăşurată în luna septembrie a aceluiaşi an în capitala Lituaniei, Vilnius, unde a fost medaliat cu bronz.
Horia Petru Nicolăescu, clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medalie de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, ediţia 2013, Tuymaada, Republica SAKHA, Rusia.
Ioan Ignat, clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa, medalie de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, ediţia 2013, Tuymaada, Republica SAKHA, Rusia, deţinător al încă unei medalii de aur obţinută în anul 2012 la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară ţinută în aceeasi localitate.
Raul-Alex Pipis, clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara” – Hunedoara, medalie de argint şi premiul special pentru cea mai buna lucrare experimentală la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, Ediţia 2013, Tuymaada, Republica SAKHA, Rusia.
Atât Ionut cât şi Raul-Alex au participat la eveniment prin aplicaţia Google Hangouts. Dincolo de cuvinte, bucuria și căldura care au răzbătut din glasurile lor au fost, pentru mine, mulțumirea cea mai profundă.
Cristian Zaharia, clasa a XII-a, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti este un alt câştigător al medaliei de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, ediţia 2013, Tuymaada, Rusia.
Cristian Duţescu, clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti, medalie de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – Proba de Fizică, juniori, ediţia 2013, Tuymaada, Rusia.
Bogdan Alexandru Cioncă, clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti, premiul special, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară – proba de Fizică, juniori, ediţia 2013, Tuymaada, Rusia.



Cele mai calde felicitări acestor tineri minunaţi precum şi profesorilor care i-au pregătit! Rezultatele obţinute sunt o expresie nu numai a unei inteligenţe aparte cât mai ales a unei implicări sufleteşti, a unei conlucrări între seriozitate, muncă şi pasiune. Simpozionul IFA şi-a continuat tradiţia de a fi un eveniment pentru cei mai buni, de a le mulţumi pentru eforturile depuse şi de a-i încuraja să meargă mai departe pe drumul performanţei.
Şi tot în spiritul acestei tradiţii au fost decernate diplome de onoare:
Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, care încă de la înfiinţarea sa, în anul 1995, a pregătit elevii pentru olimpiade Naţionale şi Internaţionale aducând România an de an în primele locuri din topul olimpicilor internaţionali.
Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti, pentru dăruirea şi profesionalismul care au definit această instituţie de-a lungul activităţii sale didactice şi de cercetare în vederea formării tinerelor generaţii de fizicieni precum şi pentru coordonarea pregătirii loturilor de olimpici.
Doamnei prof. Rodica Ionescu-Andrei de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul îndelungatei sale cariere dedicată educării tinerelor generaţii.

Printre participanţi s-au numarat şi doamna psiholog Elvira Alexandrescu (Medicover România), prof. dr. Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti și Facultatea de Fizică a Universității București) şi prof. dr. Adrian Dafinei (Universitatea București) cărora IFA le-a adresat scrisori de multumire pentru meritele deosebite avute în construirea şi promovarea unei culturi a performanţei în fizică. Contribuţia dumnealor la pregătirea, coordonarea loturilor olimpice de fizică este unanim recunoscută şi răsplătită prin rezultatele de excepţie obţinute de către tinerii olimpici.

Mulţumesc acestor distinşi invitaţi, doamnei prof. Rodica Ionescu-Andrei, domnului Travaci Ferhat, directorul adjunct al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, coordonator de olimpiade, şi domnului Ştefan Antohe, decanul Facultăţii de Fizică, Universitatea Bucureşti pentru participare şi pentru cuvintele de apreciere la adresa IFA.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite