Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

IFA - tradiţie şi valori identitare

06 Februarie 2014





Aceleaşi calde mulţumiri le adresez şi participanţilor care au prezentat realizările pe anul 2013 şi perspectivele diferitelor proiecte aflate sub coordonarea IFA, doamnei dr. Mihaela Baibarac –secretar ştiinţific al programului de cooperare cu CEA, doamnei dr. Bogdana Mitu secretar ştiinţific al programului Fusion for Energy – România (F4E-RO), domnului dr. Francisc Aaron – secretar ştiinţific al programului RO-CERN, doamnei dr. Mădălina Vlad – şeful unităţii EURATOM-MEdC din cadrul programului EURATOM-Fuziune. Un aport deosebit l-a avut şi domnul dr. Florin Spineanu de la INCD pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor care a a susţinut o prezentare extrem de interesantă adaptată contextului de excepţie definit de prezenţa tinerilor laureaţi ai Olimpiadelor Internaţionale, prezentare ce a captat interesul întregii audienţe atât a celor mici cât şi a celor mari. Istoria dramatică a primelor idei în fuziune, centrate pe rolul esential al unui tânăr inventiv (Oleg A. Lavrentiev) şi al unui mare expert (Andrei Sakharov – celebrul fizician și militant) au fost reamintite înainte de a rezuma realizările unităţii EURATOM-MedC din Romania în domeniul fuziunii controlate.

Evenimentul a continuat cu decernarea medaliilor IFA unor personalităţi cu o contribuţie aparte atât în domeniul fizicii cât şi în cel al managementului cercetării şi al comunicării:
Domnului Prof. Dr. Nicolae-Victor ZAMFIR de la INCD pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea Platformei de Fizică Măgurele, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi managerială prin care a deschis noi drumuri cercetării româneşti.
Domnului Dr. Alexandru ALDEA de la INCD pentru Fizica Materialelor, pentru contribuţia deosebită la creşterea vizibilităţii şi rolului Fizicii româneşti pe plan naţional şi internaţional.
Domnului Acad. Ionel-Valentin VLAD de la INCD pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, pentru contribuţia deosebită la creşterea vizibilităţii şi rolului Fizicii româneşti pe plan naţional şi internaţional.
Domnului Andrei DOROBANTU, pentru abnegaţia, dedicaţia şi profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea imaginii Fizicii româneşti, în diseminarea rezultatelor şi valorilor cercetării româneşti.



Privind retrospectiv anul 2013, aş începe cu o concluzie: prin activităţile desfăşurate, IFA a continuat să contribuie la consolidarea cercetării de fizică din România şi a colaborării între instituţiile de profil, atât prin organizarea seminariilor ştiinţifice de larg interes pentru instituţiile de pe Platforma Măgurele şi din ţară, cât şi prin proiectele şi programele în care este implicată. În acest sens reamintesc faptul că IFA coordonează participarea României la:
• programe de cercetare ştiinţifică şi activităţi conexe ale organizaţiilor internaţionale în domeniu, precum: Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (EURATOM), Bruxelles, Belgia; Agentia "European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy" (F4E); Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), Geneva, Elveţia – demn de menţionat este faptul că cercetătorii români participă la experimentul ATLAS încă din anul 1992, experiment care împreună cu un altul (CMS) au adus premiul Nobel pentru Fizică în 2013 cercetătorului belgian François Englert şi cercetătorului britanic Peter W. Higgs.
• programe/proiecte comune în cadrul parteneriatelor cu organizaţii de profil din alte ţări, precum Comisariatul pentru Energie Atomică şi Energii Alternative (CEA), Paris, Franţa.

Demn de amintit este şi faptul că IFA participă alături de alte 11 instituţii în consorţiul proiectului “Elaborarea strategiei nationale în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării pentru perioada 2014-2020” sub coordonarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Invăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

În luna decembrie a anului 2013, IFA a participat în calitate de co-organizator la evenimentul „Christmas lecture”, aflat la prima ediţie din afara UK, sub Înaltul Patronaj al A.S. Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, alături de Academia Română, Filarmonica George Enescu şi Clubul Rotary Bucureşti-Curtea Veche, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România, British Council, Ministerului Educaţiei Naţionale, UEFISCDI şi Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. La acest eveniment, dedicat aniversării a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, profesorul emerit Tom Kibble de la Colegiul Imperial din Londra a susţinut prima conferinţă de Crăciun cu tema „Din ce este făcută lumea?”.

Două manifestări de care îmi amintesc cu plăcere sunt „Scoala Altfel” (în cadrul programului naţional "Să ştii mai multe, să fii mai bun!", organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale) şi “Noaptea cercetătorilor”. Prima dintre aceste manifestări anuale, desfăşurată în perioada 1-5 aprilie 2013, se adresează în principal elevilor de şcoală generală şi liceu, dar există şi activităţi dedicate celor mai mici. In această perioadă institutele de pe Platforma Măgurele și-au deschis porţile pentru copiii dornici de a petrece câteva ore într-un alt univers ... cel al stiinţei.




La cea de-a doua, ce a avut loc în data de 27 sept. 2013 şi organizată sub egida Uniunii Europene, de către Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, IFA a participat în calitate de partener local alături de Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor.


Copiii sunt în mod natural curioşi şi creativi, iar astfel de evenimente au fost şi sunt o modalitate excelentă de a le oferi şansa unei scurte incursiuni pe tărâmul mirific al ştiinţei care prin farmecul ei îi va determina, poate, pe mulţi să rămână aici şi să-i cerceteze misterele. Încurajarea şi îndrumarea copiilor, a tinerilor, către studiu, învăţătură, ştiinţă, trebuie să fie un demers comun, atât al profesorilor, al părinţilor cât şi al societăţii pe toate palierele sale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite