Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piaţa ERP locală în 2014 - evoluţie, oportunităţi de creştere, surse de finanţare, modele de livrare

17 Februarie 2014




4 - Strategia noastră încurajează modelul SaaS, dar avem în continuare clienţi care preferă licenţierea on-site. Totul depinde, evident, de alegerea clientului.

Posibile concluzii

După cum se poate observa, estimările asupra modului în care va evolua business-ul ERP al interlocutorilor noştri sunt, în bună parte, pozitive, cu toţii preconizând o evoluţie pe plus.

În ceea ce priveşte oportunităţile de creştere, opiniile sunt împărţite – unii mizează pe plusul oferit de soluţii şi servicii adiacente sistemelor ERP, în timp ce alţii nominalizează industriile ţintă de la care se aşteaptă o creştere a volumului de afaceri (industria producătoare, Utilităţile, sectorul de distribuţie/retail, zona financiar-bancară, dar şi Agricultura şi Sănătatea), precum şi extinderea prezenţei pe pieţele externe.

Sursele de finanţare alternative (fonduri UE, leasing, finanţare proprie) reprezintă un subiect delicat – o parte din interlocutorii noştri a infirmat din start apelarea la această metodă, în timp ce restul a menţionat accesarea fondurilor UE ca un potenţial motor de creştere. „Disensiunea“ este explicabilă ţinând cont de referirea specialiştilor PAC la efectele toxice ale „himerei fondurilor europene“.

Răspunsurile referitor la întrebarea asupra modelelor de livrare confirmă doar parţial verdictul PAC pe această temă. Conform specialiştilor citaţi, deşi oferta ERP în regim SaaS nu mai reprezintă o noutate pe piaţa locală, iar potenţialii beneficiari înţeleg beneficiile şi riscurile aferente acestui model de livrare, veniturile generate de contractele SaaS sunt încă „extrem de mici, aproape neglijabile“. Este un subiect amplu, care va face obiectul unui articol viitor, cu atât mai mult cu cât la nivel mondial modelul de livrare on-premises a sistemelor ERP este considerat depăşit de către unii specialişti, în condiţiile exploziei ofertei de servicii Cloud şi a mobilităţii enterprise.

În pofida diferenţelor inerente de perspectivă, dacă sintetizăm informaţiile obţinute, o concluzie se prefigurează cu claritate: anul acesta, piaţa ERP locală va creşte vizbil, o bună parte din această evoluţie fiind susţinută de către accesarea fondurilor europene. Rămâne de văzut cu cât, care vor fi verticalele ţintă şi ce modele de livrare vor avea în continuare succes la clienţii locali.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite