Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cu ce ameninţări IT se confruntă companiile în 2014

17 Februarie 2014



Securitatea reprezintă o prioritate reală pentru departamentele IT, numeroase companii prevăzând creşterea bugetelor alocate acestui domeniu în 2014. O măsură utilă, dar nu şi suficientă, avertizează specialiştii, ţinând cont de diversificarea, creşterea cantitativă a ameninţărilor, dar şi a nivelului de risc aferent acestora.

Specialiştii în securitate preconizează că anul acesta ameninţările informatice la adresa mediului enterprise vor depăşi cu mult nivelul înregistrat în 2013. Majoritatea experţilor consideră că principalele cauze ale creşterii nivelului de risc sunt reprezentate de adoptarea pe scară largă a serviciilor Cloud, de permeabilitatea din ce în ce mai mare a mediului business în faţa fenomenului BYOD (Bring Your Own Device) şi de importanţa crescută pe care o capătă Social networking-ul în relaţia companiilor cu clienţii finali.

Cloud-ul, un factor de risc crescut

Studiile de piaţă confirmă, în bună parte, aceste estimări. Astfel, adopţia serviciilor Cloud prezintă un grad crescut de risc – din perspectiva cabinetului de analiză Gartner – mai ales în cazul în care utilizatorii finali accesează aceste servicii fără a mai solicita aprobarea explicită a departamentului IT. Într-un asemenea scenariu, specialiştii avertizează că soluţiile uzuale de securitate (de tipul aplicaţiilor antivirus sau sistemelor firewall) îşi pierd rapid eficacitatea, fapt care face din ce în ce mai dificilă detectarea incidentelor de securitate. Soluţia recomandată în astfel de cazuri constă în implementarea unui sistem de monitorizare a tuturor pachetelor de date care tranzitează reţeaua şi dezvoltarea unor metode de răspuns rapid. Gartner estimează că, în 2020, 75% din bugetele IT ale companiilor vor fi dedicate dezvoltării unor astfel de sisteme de detecţie rapidă a ameninţărilor şi identificare şi aplicare a soluţiilor adecvate, spre deosebire de mai puţin de 10% cât se aloca la nivelul anului 2012.

Legătura dintre Cloud şi securitate este evidenţiată şi de barometrul CIO 2013, realizat la finalul anului trecut de către TNS Sofres pe un eşantion de 700 de companii mari din Europa, America, Australia şi Asia.

Astfel, 71% din responsabilii IT intervievaţi au nominalizat securitatea informatică ca principalul factor de schimbare pentru departamentele pe care le conduc, iar 78% drept prioritatea numărul 1 în 2014. Situat pe locul doi în topul priorităţilor CIO pentru anul curent, Cloud-ul este cotat ca element principal de schimbare de către 69% din respondenţi şi ca prioritate de 70% dintre aceştia.

Este evident că motivaţia acordării primului loc securităţii în ierarhia priorităţilor, la majoritatea subiecţilor intervievaţi, este legată direct de adoptarea pe scară largă a serviciilor Cloud. Dar şi ca urmare a creşterii gradului de penetrare a device-urilor şi tehnologiilor mobile în mediul enterprise. Deşi încă mai există sceptici, devine din ce în ce mai evident că BYOD şi creşterea importanţei tehnologiilor mobile reprezintă fenomene reale, care au depăşit statutul de „modă“ sau curent, devenind fenomene concrete, care nu vor dispărea peste un an sau doi şi care vor influenţa radical alte segmente de tehnologii cu atingere la domeniul securităţii IT, cum ar fi sistemele de tipul Mobile Device Management, soluţiile de containerizare a datelor mobile etc.

POS-urile şi Centrele de date, noile ţinte preferate

Pe lista „subiectelor fierbinţi“ în ceea ce priveşte securitatea informatică se regăsesc, în afară de Cloud Computing, Enterprise mobility şi Social Media, multe alte potenţiale ameninţări, cum ar fi riscurile generate de:

- adoptarea din ce în mai extinsă a modelului Internet of Things (conectarea a cât mai mult device-uri creşte exponenţial numărul de „oportunităţi“ care pot fi valorificate de către infractorii cibernetici);



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite