Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SaaS geospațial – cumpărăm ce ne permitem sau închiriem ce ne dorim?

17 Februarie 2014



SaaS geospațial - Software as a Service (SaaS) este o modalitate de oferire a aplicațiilor geospațiale în care sistemul GIS este găzduit de un furnizor și oferit clientului sub forma funcționalităților accesibile prin internet. Practic, furnizorul este cel care dezvoltă, găzduiește și administrează sistemul, oferind clientului, contra unui abonament lunar, doar funcțiile dorite de acesta.

O soluție proprie tradițională desktop GIS oferă cele mai evoluate funcționalități geospațiale, însă atât complexitatea sistemelor (în implementare, dar și în întreținere), cât și costurile implicate pot fi uneori prohibitive. Vorbim aici nu doar de organizațiile ale căror bugete trebuie să se împartă în realizarea a nenumărate obiective, dar și de cele cu foarte mulți utilizatori GIS, pentru care extinderea sistemului la nivelul întregii instituții implică achiziționarea unui număr foarte mare de licențe.

Implementarea aplicațiilor geospațiale de tip web la sediul central și comunicarea prin internet cu celelalte sedii oferă de obicei o soluție bună pentru organizațiile mari, datorită operării ușoare a acestora și a costurilor reduse, însă, de multe ori, acestea nu includ funcționalități care să acopere fluxuri de lucru complexe, cum sunt, de exemplu, editările de date vectoriale la nivel ridicat de acuratețe. Există însă un grup mare de utilizatori de GIS pentru care nici una dintre căile de mai sus nu e optimă. Vorbim aici de organizațiile pentru care soluțiile geospațiale de tip desktop proprii sunt prea scumpe sau prea dificil de realizat ori pentru nevoile cărora aplicațiile de tip web nu oferă suficientă funcționalitate. Pentru toți acești utilizatori au fost create soluțiile geospațiale în regim SaaS.



Beneficiile SaaS


SaaS (Software as a Service) este mult mai ieftin decât dezvoltarea propriului sistem geospațial. SaaS oferă organizațiilor acces la funcționalități complexe de business la costuri mult mai mici decât dacă ar plăti implementarea și licențele aplicațiilor. Spre deosebire de aplicațiile tradiționale vândute în general atât sub formă de licență perpetuă, costuri opționale de mentenanță, dar și cu investiții inițiale mari de implementare, furnizorii de SaaS oferă serviciile dorite contra unui abonament lunar sau anual.

Mai puțin hardware necesar. În cazul SaaS, aplicațiile sunt găzduite pe serverul furnizorului, astfel încât organizațiile client nu au nevoie să investească în hardware suplimentar (cum ar fi servere), indiferent de numărul de utilizatori dorit.

Eforturi și costuri de mentenanță reduse. SaaS elimină necesitatea beneficiarului de a se descurca singur cu instalări, upgrade ori cu activitățile zilnice de întreținere și mentenanță a soluției. Costurile inițiale de implementare ale SaaS sunt de obicei mult mai scăzute decât în cazul dezvoltării propriului sistem, iar mărimea tarifului e influențată deseori doar de numărul de utilizatori. Problemele de compatibilitate, administrare a sistemului, rezolvare a bug-urilor și mentenanță a întregului sistem cad în sarcina furnizorului de servicii.

Nevoile de personal specializat și de pregătire sunt reduse la minim. Deoarece administrarea sistemului și mentenanța acestuia sunt responsabilitatea furnizorului, dispare necesitatea de a angaja (și păstra) personal cu nivel ridicat de pregătire fără de care buna funcționare a sistemului poate fi compromisă. Nivelul de calitate în funcționarea soluției este cel agreat în contractul de servicii, iar furnizorul are obligația de a-l păstra în conformitate pe toată durata contractului.

Fără compromis la funcționalitate. Principalul beneficiu oferit de SaaS este acoperirea fluxurilor de lucru ale organizației cu inteligență geospațială complexă, fără costurile și eforturile implicate de implementarea propriului sistem. În cazul alegerii furnizorului corect, acesta poate dezvolta pentru client toate fluxurile de lucru necesare pentru ca activitatea acestuia să fie asistată geospațial.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite