Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Românii de la Syscom 18 îşi intensifică prezenţa pe pieţele externe

17 Februarie 2014



După un an dificil, cu proiecte amânate şi licitaţii întârziate, Syscom 18 mizează pe un 2014 mult mai bun. Iar primele semne au început deja să apară, ponderea valorii contractelor externe crescând în cifra de afaceri a companiei. Deşi provocările specifice pieţei locale de automatizări industriale şi sisteme de măsurare nu au dispărut, Ion Andronache, directorul general Syscom 18, preconizează o evoluţie pozitivă.

După 24 de ani de activitate, Syscom 18, una dintre cele mai importante companii ce activează pe piaţa românească de automatizări industriale şi sisteme de măsurare, fiind lider incontestabil pe nişa sistemelor fiscale de măsurare, atât pentru gaze, cât şi pentru lichide petroliere, a ajuns la un portofoliu de peste 800 de clienţi. Iar mulţi dintre aceştia provin de pe pieţele externe, unde compania românească a reuşit, în aproape opt ani, să îşi consolideze poziţia printre jucătorii de renume mondial.

„Nu ne-am făcut un scop în sine din creşterea numărului de clienţi, întotdeauna acest număr a fost unul relativ mare, chiar dacă concurenţa este acum din ce în ce mai puternică. Ceea ce ne-am dorit şi am reuşit a fost să ne folosim experienţa şi expertiza tehnică acumulată pentru a câştiga proiecte complexe pentru clienţi importanţi. Şi astfel am început, din 2005, să fim prezenţi pe pieţele externe, ceea ce a reprezentat un pas normal în evoluţia noastră, făcut pe baza experienţei căpătate în proiectele derulate în România. În celelalte ţări în care suntem prezenţi la momentul actual (Bulgaria, Ungaria, Kazahstan, Siria, Iordania, Iran, Irak, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Congo, Libia – n.r.), proiectele au fost şi sunt similare, fapt care ne-a ajutat să participăm la diverse licitaţii şi să câştigăm o serie de proiecte. Dintre cele mai complexe aplicaţii pe care le-am realizat în proiectele internaţionale la care am participat se remarcă automatizarea unor staţii foarte mari de tratare gaze în Kazahstan, iar dacă vorbim de valoarea proiectelor, cele mai mari le-am avut în Irak, Iordania şi Bulgaria. De-a lungul ultimilor ani, am participat la foarte multe expoziţii internaţionale, am stabilit relaţii de parteneriat şi distribuţie în multe ţări şi, pas cu pas, am început să avem şi aplicaţii. În prezent, dorim să ne extindem prezenţa pe aceste pieţe şi să avem proiecte cât mai mari şi mai complexe. Însă, din păcate, suntem slăbiţi după cinci ani de criză economică, iar băncile din România fac orice, numai sprijinirea firmelor locale nu“, ne-a declarat Ion Andronache, directorul general al companiei Syscom 18, care ne-a precizat că unul dintre motivele pentru care compania pe care o conduce nu şi-a deschis încă filiale în străinătate este lipsa resurselor financiare.

2014, un an promiţător



În pofida acestor dificultăţi, 2014 se anunţă a fi unul promiţător pentru compania românească, Syscom 18 semnând contracte de export pentru acest an în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro.

„În acest moment, avem contracte semnate, comenzi primite sau licitaţii câştigate de aproape 10 milioane de euro, din care aproximativ 2 milioane de euro sunt continuări din 2013, restul reprezentând contracte noi. În general, aproximativ 30% din venituri provin din distribuţie, 60% din proiectele complexe şi 10% din service. Din estimările noastre şi contractele deja încheiate, ne aşteptăm ca anul acesta să fie mai bun comparativ cu 2013, care a fost un an foarte dificil pentru noi: multe proiecte au fost amânate pentru 2014, iar licitaţiile pe plan intern au fost iniţiate abia spre sfârşitul anului. Ne mândrim însă cu faptul că, în 2013, am finalizat Staţia fiscală de măsurare gaze naturale de la Ruse, Bulgaria, din cadrul proiectului de interconectare Romania-Bulgaria, un proiect complex, la cheie, câştigat în urma unei licitaţii internaţionale. La momentul actual, exporturile – care se bazează numai pe proiecte şi sisteme la cheie – sunt din ce în ce mai importante şi necesare şi de aceea ne dorim ca ele să ajungă să reprezinte circa 40% din cifra de afaceri a Syscom 18. Pentru aceasta, vom insista, în continuare, pe sisteme de măsurare, dar ne vom extinde şi spre alte tipuri de aplicaţii“, precizează directorul companiei româneşti.



Dintre proiectele externe importante în 2014 se remarcă participarea la realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni (un proiect a cărui valoare totală este de 26,5 milioane de euro şi acoperă 10,5 km pe teritoriul Republicii Moldova), comenzile primite pentru sisteme fiscale de măsurare a produselor petroliere în Congo, precum şi livrarea de skiduri fiscale de măsurare a motorinei pentru o insulă artificială în Abu Dhabi.

„Experienţa noastră în alte ţări din Orientul Mijlociu ne-a favorizat în obținerea acestui nou proiect în Abu Dhabi, reuşind astfel să adăugăm şi Emiratele Arabe Unite pe lista ţărilor din Orientul Mijlociu unde desfăşurăm proiecte de ani buni. Având în vedere potenţialul economic ridicat şi resursele energetice din această regiune, Orientul Mijlociu va avea nevoie continuă de echipamente industriale de măsurare şi control pentru exploatarea petrolului şi gazelor. Pe acest lucru am şi mizat când am decis să orientăm o parte consistentă a eforturilor noastre de business către această zonă“, explică Ion Andronache.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite